Na jihu Moravy zahájí sezonu téměř tři desítky letních kin. Většinu dotují radnice

Letní kina zahajují sezonu (zdroj: ČT24)

Se začátkem prázdnin začnou na jihu Moravy promítat letní kina. Jejich počet se v posledních letech pohybuje kolem tří desítek. Kina většinou nevydělávají a města je musejí dotovat desítkami tisíc korun.

Letní kina patří k létu a přes to, že nevydělávají, je většinou obce drží nad vodou dotacemi. Například v Tišnově pojme místní „letňák“ zhruba čtyři stovky lidí. Na promítání chodí většinou okolo čtyřiceti lidí. „Úplně vyprodáno na film jsme tady dlouho neměli,“ řekl vedoucí kina Svratka Tišnov Filip Navrátil.

Před pěti lety, kdy se přestaly vyrábět kopie na pětatřicetimilimetrových filmových pásech, to vypadalo, že se letní kino v Tišnově zruší. Staré promítačky ale nahradil projektor na blue-ray disky a promítá se dál. Jinak se na kině od sedmdesátých let nezměnilo téměř nic. Letos se tam plátno poprvé rozsvítí posledního června. „Bude to kino naslepo, to znamená překvapení pro diváky,“ řekl Filip Navrátil.

V Miroslavi lidé pod širé nebe na filmy chodí už od konce dubna. Ani tam si kino na sebe nevydělá. „Je to tak, že ta ztráta je menší, když chodí víc lidí. Ale jinak to musí město dotovat,“ řekl vedoucí Městského kulturního centra v Miroslavi Michal Klejdus. Díky desítkám tisíc ročně od radnice mohou v letním kině promítat i trháky, například Hvězdné války.

Program už zveřejnila i další kina v kraji. Z devětadvaceti jich pět je přímo v Brně. Promítat bude například kino na nádvoří Staré radnice, na Špilberku nebo na dvoře Městského divadla.

Letní kina v Brně
Zdroj: ČT24