Barevná skála nad Vltavou je stále nebezpečná, zjistil statik. Omezení pro vodáky trvá

Barevná skála je stále nebezpečná, zjistil statik (zdroj: ČT24)

Barevná skála u Českého Krumlova zůstává i po první fázi sanace nebezpečná. Podle statika je také další část masivu v havarijním stavu a stále tudíž hrozí zřícení některých balvanů. Lesy České republiky jako majitel skály nyní musí rozhodnout, jestli budou práce pokračovat ihned, nebo až po letní sezoně. Omezení pohybu pod skálou trvá.

První fáze odlamování nestabilních bloků Barevné skály u Českého Krumlova proběhla začátkem června. „Do některých částí masivu stačilo pouze kopnout, takže riziko pro lidi bylo opravdu veliké,“ uznal již dříve pracovník firmy Strix Chomutov Daniel Kapoun. „Byla jen otázka času, kdy by to spadlo,“ doplnil jej ředitel společnosti Dušan Dufka. 

V ideálním případě měly Lesy ČR v plánu, že nechají odstranit kritický blok kamene, úsek vyčistí, otevřou a pracovníci se na místo vrátí až na podzim, aby dokončili sanaci zbytku skály a nezatěžovali letní sezonu.

Sesuv kamenů stále hrozí

Jenže průzkum statika ukázal, že dosavadní rozsah prací nestačil. Skála je ve skutečnosti v horším stavu, než se původně předpokládalo, a ještě na dalších místech může dojít k samovolnému sesunu kamenů.

Prostor pod masivem, který horolezci a vodáci znají také jako Papouščí skálu, zůstává nebezpečný. Otevření cesty pod skalou se odkládá a pro vodáky i nadále platí omezení, že pod skálou mohou Vltavu splouvat pouze po levém břehu v šířce zhruba pěti metrů.

Lesy České republiky jako majitel skály nyní musí rozhodnout, jestli budou práce pokračovat ihned, nebo až po letní sezoně.

Odborná firma, která sanaci zajišťuje, preferuje v díle rovnou pokračovat, práce by tak mohly skončit za několik týdnů. V případě odsunutí prací na podzim by omezení na řece a břehu mohlo trvat i několik měsíců. Rozhodnutí by mělo padnout v příštím týdnu.