V Čejkovicích začali opravovat zřícenou střechu Masarykova domku. Muzeum je pro turisty uzavřené

V Čejkovicích na Hodonínsku začali opravovat střechu domku, ve kterém bydlel Tomáš Garrigue Masaryk. Střecha se propadla v pátek večer, podle statika pravděpodobně kvůli stáří objektu. Poničená je ale jen střecha, expozice v domě zůstala nepoškozená. Muzeum bude ale pro turisty uzavřené pravděpodobně několik týdnů.

Střecha domu, ve kterém Masaryk v letech 1856–61 žil, se zřítila v pátek večer. Podle prvotních odhadů statika kvůli stáří objektu. „Po celou noc hlídali na místě dobrovolní hasiči a druhý den ráno statik zkontroloval celý objekt,“ řekl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Pak teprve mohli začít s prací pokrývači.

Poničené jsou především střešní krovy. Strop ale narušený není. Expozice, která přibližuje život Masaryka, tak zůstala v pořádku. Ta byla doposud přístupná vždy po předchozí domluvě u místní tělovýchovné jednoty Sokol Čejkovice, které objekt patří.

Domek v bývalém panském domě v Čejkovicích, kde bydlel Masaryk v letech 1856–58, 1859–1861
Zdroj: ČTK

Práce na rozebírání střechy potrvají minimálně tři dny. Místo je tak pro návštěvníky zatím uzavřené. „Už jenom kvůli turistům se budeme snažit co nejrychleji to dát do pořádku tak, aby domek byl znovu přístupný,“ řekl správce budovy Zdeněk Pazderka. Další opravy na budově nejsou podle statika nutné.