Kostel ve Frýdku-Místku volá po nákladných opravách. Rozpadá se jeho zdivo

Oprava kostela ve Frýdku-Místku (zdroj: ČT24)

V evangelickém Ježíšově kostele ve Frýdku-Místku probíhá rekonstrukce interiérů. Důvodem jsou špatné stavební úpravy, kvůli kterým začala památka vlhnout. Zhoršuje se také stav venkovního zdiva, které se postupně rozpadá.

Na větší opravy ale místnímu církevnímu sboru chybí finance. Peníze se tak snaží získat z veřejných zdrojů i dobročinných sbírek.

Nyní ve svatostánku zedníci nahazují nové asanační omítky. Z kostela mají odvést vlhkost, kvůli které začala praskat podlaha. Loňská zkouška na jedné ze stěn byla úspěšná.

„Byly již odstraněny původní omítky, které odpadaly řádově do výšky 1,5 metru,“ sdělil Jaromír Rumíšek z Evangelické církve Frýdku-Místku s tím, že se starší vrstvy postupně musely seškrabat až na stávající nosné zdivo.

Cihly se rozpadají, propouštějí vlhkost

Hlavní problém má ale kostel zvenčí. Typické režné cihly po více než 100 letech praskají a voda se dostává dovnitř konstrukce. Zatímco vnitřní opravy vycházejí na stovky tisíc, tady se odhad pohybuje v řádech milionů.

Děláme, co můžeme. Na opravy v řádech desítek až statisíců korun dosáhneme. Co se týče milionových nákladů, tam už se opravdu nevejdeme.
Jiří Novák
kurátor sboru, Evangelická církev Frýdek-Místek

Cesty, jak evangelické komunitě s financováním rekonstrukce pomoct, proto hledá i město.

„Problém je velký, vyžaduje 6 milionů. Příští rok to bude už 9 milionů. Zatéká do fasády a je ohrožena statika,“ uvedl náměstek primátora Frýdku-Místku Jiří Kajzar (naše město F-M), podle něhož už v příštích letech nebude oprava bez vynaložení dalších desítek milionů korun vůbec možná.

Podle zjištění České televize by měl nyní statik určit základní částku, bez níž se následné práce neobejdou. Náklady na ně by se po schválení měly uhradit z městské pokladny. Kulturní památce by totiž jinak hrozilo trvalé poškození.

Základní kámen kostela byl položen před 108 lety. V 90. letech se novogotická stavba stala kulturní památkou. Zásadní opravou však nikdy neprošla.