České Budějovice zlevní parkování. Jeho cena hnala řidiče za zóny, kde pak bylo aut moc

Události v regionech: Změny v parkování v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)

České Budějovice zlevní návštěvnické parkování v placených zónách. Řidiči v nich totiž nestáli, a problém s parkováním se přesunul do míst bez placeného a nebo levnějšího stání. Nová úprava začne platit v červnu. Ta stávající přitom platí teprve od loňského listopadu.

Obyvatelé Pražského předměstí si parkovací zóny zavedené v listopadu pochvalují. „Od té doby, co se to změnilo, tak se tady přece jen dá zaparkovat. Dřív tady stáli lidé, kteří pracují na Lannovce a na Rudolfovské,“ říká Vlastimil Niederle, který na předměstí provozuje restauraci.

Radní se ale na situaci dívají jinak. Podle nich jsou místa mezi vozovkou a chodníkem až příliš pustá. „V rámci běžného dne je ta zóna opravdu velmi prázdná a z toho důvodu jsme se rozhodli, že cenu za běžné parkování v automatu snížíme,“ říká náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola (ČSSD).

Důvodem nejsou jen prázdná parkovací místa, ale hlavně přeplněné silnice v sousedních čtvrtích, kde zóny nefungují. Třeba obyvatel Staroměstské ulice Antonín Petrů už nenajde volné místo poblíž domu nejen večer, ale ani přes den. „Radnice se o nás musí postarat, tak ať tady udělají také modré zóny. Tím se to trošku vyčistí,“ navrhuje. Zóny však zůstanou stejné, změní se jen ceny.

Parkování na náměstí o víkendu zdarma

Změna čeká i na návštěvníky historického centra. V sobotu odpoledne a v neděli po celý den bude parkování na hlavním náměstí zdarma. Radnice se tak vrátí k modelu, který provozovala do konce února, kdy centrum o svátcích zpoplatnila. „Myslím si, že v minulosti to tady fungovalo správně,“ říká Podhola.