Flora Olomouc slaví 60 let. Pavilon zdobí šest set zavěšených pugetů s hudebním doprovodem

Šest stovek kytic zavěšených v prostoru zaplnilo centrální část hlavního pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora, kde začala jarní etapa mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc. Netradičně pojatá expozice nazvaná Puget pro Floru odkazuje na šedesát let pořádání květinových přehlídek. Jarní etapa výstavy bude probíhat až do neděle.

Stovky kytic visí v prostoru uprostřed hlavního pavilonu, lidé se tak mezi nimi mohou procházet a zblízka si je prohlédnout. Podle autorky expozice Lucie Radilové zabralo vázání kytic několika lidem patnáct hodin a samotná příprava expozice dva týdny.

„Pugety jsou soudobé kytice. Jsou trošku divočejší a vracíme se v nich k přírodě. Použili jsme i různé odumřelé materiály, jako jsou suché květiny, traviny a větve. Kytice v podstatě hodně odkazují na pomíjivost života. Není to jen klasická krásná kytka, ale má to i evokovat emoce,“ řekla Radilová.

Hudba připomene mrak a bouřku

Květiny do pugetů vybírali organizátoři podle trvanlivosti, aby zvládly přežít čtyři dny bez vody. V kyticích jsou zakomponovány tulipány, narcisy, růže, chryzantémy, frézie i karafiáty. Součástí netradiční expozice je i zvláštní hudební doprovod. „Nechali jsme k expozici složit hudbu. Chtěli jsme evokovat mrak a bouřku,“ doplnila Radilová.

Návštěvníci se na výstavě mohou potěšit například i pohledem na nové expoziční záhony s 24 000 tulipány, narcisy, krokusy a hyacinty, které byly vysázeny jako součást oslav šedesáti let výstavnictví v Olomouci. Připravili je pracovníci Atelieru zahradní a krajinářské architektury Zdeňka Sendlera.

Flora Olomouc slaví 60 let. Pavilon zdobí 600 zavěšených pugetů (zdroj: ČT24)

Součástí jarní etapy Flory, kterou každý rok navštíví desítky tisíc lidí, je také floristická show nebo květinový workshop, veletrh zahradní mechanizace Hortifarm i jarní zahradnické trhy. Lidé si na výstavišti mohou vybrat z nabídky květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků či zahradnických pomůcek. Jarní Flory se letos účastní 66 vystavovatelů a trhů 250 prodejců.