Není to památka, ale ruina. Slavkov se bouří proti rozhodnutí ministerstva, zchátralý dům chce zbourat

Problémy s chátrající památkou (zdroj: ČT24)

Slavkov u Brna připravuje odvolání proti rozhodnutí ministerstva kultury, které vyhlásilo měšťanský dům sousedící s radnicí kulturní památkou. Místní obyvatelé považují dům spíš za ruinu hyzdící centrum města řadu let. Město chtělo budovu už několikrát zbourat, nebylo to ale možné.

Hned vedle opravené renesanční radnice je přilepený zanedbaný měšťanský dům. A kolem něho obehnaný plot. Stavba chátrá už nejméně patnáct let. „Možná by bylo jednodušší to zbourat a postavit tady něco nového,“ míní někteří obyvatelé města.

Zdemolovat měšťanský dům chtělo město už několikrát. Naposledy požádalo stavební úřad o zbourání před třemi lety. „Objekt, ve kterém se nacházíme, je staticky velmi nestabilní. V minulosti bylo na toto téma zpracováno několik statických posudků, které jasně říkají, že tento dům je nebezpečný, dokonce bylo vydáno i demoliční rozhodnutí,“ řekl starosta Slavkova u Brna Michal Boudný (ČSSD).

To se ale muselo pozastavit, pracovníci ministerstva kultury totiž začali jednat o tom, že by zařadili dům z počátku 17. století na seznam státem chráněných památek. Podle ministerstva má tento dům významnou kulturní hodnotu, a to kvůli gotickému sklepu nebo renesančním klenbám. Slavkovští se ale proti názoru ministerských úředníků odvolali. 

Odpamátnit zchátralý mlýn se podařilo loni například v Třebechovicích pod Orebem. Ministerstvo kultury zrušilo rozhodnutí o prohlášení kulturní památkou. Město Třebechovice chce zchátralý mlýn zbořit a pozemek v centru města využít pro stavbu křižovatky.

Vyhořelý mlýn ve Vranově nad Dyjí
Zdroj: ČT24

Podobný problém s památkáři neřeší jen radnice, ale také soukromníci. Třeba Vladimír Röss z Vranova nad Dyjí. Starý vyhořelý mlýn chce proměnit na penzion. Nemůže, protože jde o památku. „V současné době se snažíme opakovaně žádat o povolení přestavby na penzion a stále poukazujeme na to, že ta památka zanikla, tudíž by neměl být problém, aby z toho byl penzion, poněvadž je to v současnosti pouze ruina,“ vysvětlil majitel mlýna Vladimír Röss. Jestli bude moct konečně začít s opravami, se dozví v druhé polovině března.