Znojmo má nového starostu. Gabrhela nahradil jeho spolustraník Grois

Sociální demokrat Jan Grois se stal novým starostou Znojma. V pozici nahradil svého stranického kolegu Vlastimila Gabrhela, který z funkce před dvěma týdny ze zdravotních a dalších osobních důvodů odstoupil.

Z 28 přítomných zastupitelů získal Jan Grois 21 hlasů, volila ho tedy i část opozice. Grois byl přirozenou volbou jako první místostarosta nejsilnější strany v zastupitelstvu, sociální demokraté mají 11 z 31 mandátů. Vzhledem k tomu, že komunální volby se uskuteční letos na podzim, jeho snahou je především dokončit započaté projekty.

Nový starosta chce méně mluvit a víc pracovat

Po zvolení předstoupil před zastupitele a dal jim tři sliby. „Chci méně mluvit a více pracovat. Chci být více mezi lidmi, vědět o jejich problémech a naslouchat všem obyvatelům města i opozici, i když mě její část nevolila. Slibuji také, že když si budu muset vybrat mezi zájmem svým a zájmem Znojma, vyberu si Znojmo,“ řekl Jan Grois.

Zmínil také dosavadní úspěchy vedení města jako snižování dluhu či opravy škol a školek. „Ve zchátralém pivovaru se zase vaří dobré znojemské pivo, revitalizujeme parky a začal se stavět obchvat. Nechceme však usnout na vavřínech,“ řekl Jan Grois.

Nový projekt pomůže sociálně znevýhodněným dětem

Při své řeči také zmínil chystaný projekt Kolumbus II, který má pomoci talentovaným dětem. „Chceme jim vytvořit podmínky ve školách tak, abychom pomohli sociálně znevýhodněným dětem. Tahle investice se nám jistě vrátí,“ dodal Grois.

Sociální demokrat Jan Grois nahradil v  pozici starosty Znojma svého stranického kolegu Vlastimila Gabrhela, který z funkce před dvěma týdny ze zdravotních a dalších osobních důvodů odstoupil.

Podle radních měl dlouhodobě neshody s opozicí, která mu vytýkala především neexistenci diskuse nad problémy města. Svou roli také zřejmě sehrál výsledek sněmovních voleb. Gabrhel vedl Znojmo jako starosta sedm let, v letech 2013 až 2017 byl také jako poslanec ve sněmovně, na podzim z ní však po volbách vypadl.