Za havárii kolotoče v Zaječí může podle vyšetřovatele majitel atrakce. Postavil ho na špatném místě

Břeclavští policisté sdělili podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti majiteli pouťové atrakce, která se loni v červnu nebezpečně naklonila a ohrožovala lidi v Zaječí na Břeclavsku. Sedm se jich zranilo. Podle vyšetřovatelů byl kolotoč postavený na nezpevněné travnaté ploše. Provozovatel podle nich porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání.

Nehoda v Zaječí na Břeclavsku se stala loni 1. července při hodové zábavě. Kolotoč se za provozu nebezpečně vychýlil. Když muž z obsluhy zjistil, že stroj je nestabilní, atrakci sice nouzově zastavil, přesto někteří návštěvníci narazili nohama do zábradlí. Zranilo se tehdy sedm lidí včetně dětí. Šlo o lehčí i vážnější poranění. Čtyři zraněné záchranná služba převezla do nemocnice, další tři ošetřila na místě.

„Během prověřování policisté zažádali o znalecký posudek z oboru strojírenství. Podle získané zprávy jasně vyplývá, že kolotoč byl postaven na nevhodném podloží,“ uvedla na policejním webu mluvčí policistů Kamila Haraštová.

Nehodu pouťové atrakce natočil Štěpán Sigmund (zdroj: ČT24)

Právě vlivem nezpevněného povrchu se zbortily pomocné podkladové desky a atrakce se nahnula. „Při šetření případu bylo nezbytné nashromáždit spoustu dalších podstatných informací. Jednalo se například o doložení lékařských zpráv, odborné vyjádření znalce k jednotlivým zraněním a nelze opomenout ani to, že policisté museli vyslechnout řadu osob,“ vysvětlila policejní mluvčí.

Na základě zjištěných podkladů dospěl vyšetřovatel k tomu, že provozovatel porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání a sdělil mu podezření z přečinu obecného ohrožení z nedbalosti. Majiteli atrakce hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let.