Motorest Čtyři kameny shořel kvůli vznícení sazí v komíně, škody půjdou do desítek milionů

Hašení motorestu komplikoval nedostatek vody (zdroj: ČT24)

Hasičům už se podařilo zlikvidovat požár motorestu Čtyři kameny u dálnice D10 nedaleko Staré Boleslavi. Rozsáhlý zásah v sobotu zaměstnal 40 jednotek a musela kvůli němu být uzavřena dálnice. Ta je průjezdná zhruba od půlnoci. Podle vyšetřovatelů oheň způsobilo vznícení sazí v komíně. Škody půjdou do desítek milionů korun.

„Došlo ke vznícení sazí v komínovém tělese, následně se požár rozšířil na střechu a celou budovu,“ uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Případem se bude dál zabývat policie. „Bude zjišťovat, kdy tam byl kominík, zda měl ten komín revizi a podobně,“ dodal mluvčí.  

Hasiči v neděli místo ještě hlídali kvůli případnému dohašování skrytých ohnisek, další dozor si musí zajistit majitel. Tím je švýcarský vlastník, český management nechtěl událost ani výši škody nijak komentovat.

Oheň dřevostavbu značně poničil, škodu hasiči odhadli na 30 milionů korun. „Prakticky se nepodařilo nic moc zachránit,“ uvedl mluvčí hasičů. 

Trosky motorestu Čtyři kameny
Zdroj: ČT24

Požár byl oznámen v sobotu hodinu před polednem. Zaměstnal čtyři desítky hasičských jednotek, při zásahu byl nasazen i vrtulník. Kvůli blízkosti benzinové čerpací stanice a nedostatku vody k hašení byl vyhlášen čtvrtý, tedy nejvyšší poplachový stupeň. Ve směru na Prahu byla proto dálnice uzavřena, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji.  

Dřevěná koliba s doškovou střechou byla před časem postavena na místě původního motorestu známého z filmu „Vrchní, prchni!“ s Josefem Abrhámem v hlavní roli.