Dědictví pomůže nevidomým. Muž odkázal opavské charitě dům

Opavská charita dostala nemovitost (zdroj: ČT24)

Svůj majetek opavské charitě odkázal jeden z obyvatel Vlaštoviček. Užitek z něho budou mít zrakově postižení, kteří zde žijí a pracují v Domě svatého Cyrila a Metoděje. Stávající prostory jim totiž už nestačí.

Majitelé stavení byli bezdětní. Do charitního Domu svatého Cyrila a Metoděje chodili pravidelně na mše. „Když postupně manželé zemřeli, ze závěti vyplynulo, že majetek odkazují charitě. To bylo loni v létě,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

„Uběhla dlouhá doba – přes rok a teprve nyní jsem se dozvěděl, že je nám oficiálně připsaný,“ sdělil ředitel opavské charity Jan Hanuš. Celý rok totiž nemohl Hanuš a jeho spolupracovníci s odkázaným domem nic dělat. Jen plánovat, jak ho využijí. Stojí přitom jen asi kilometr od charitního domu, kde je na jednom místě jak sociální rehabilitace pro těžce zrakově postižené, tak byty.

Vznikne byt i pracovní prostory

V pozůstalosti by podle plánů opavské charity měly vzniknout prostory pro nevidomé, kteří by zde mohli pracovat. Právě tady by se měli naučit také žít se svým postižením samostatně. „V prvním patře vily by pak měl vzniknout byt – ale s odděleným vchodem,“ dodala Iva Piskalová s tím, že charita chce začít vyklízet pozůstalost co nejdříve.

Pavlína Králová, manažerka sociálních služeb z opavské charity, je přesvědčena, že některé z věcí z dědictví najdou své místo také například v charitní chráněné kuchyni. Zde chtějí provozovat služby sociální rehabilitace.

Lidé dosud odkázali opavské charitě zatím tři domy – ten první přesně před 20 lety. Dnes v něm žijí čtyři osoby se zrakovým postižením.