Čunek nezaplatil Zemanovi cestu na Zlínsko. Olomouc výjezd uhradí

Události: Zeman zrušil cestu na Zlínsko, Čunek mu ji nechtěl proplatit (zdroj: ČT24)

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek odmítl zaplatit cestu prezidenta Miloše Zemana a jeho týmu do svého kraje. Nabídl pouze úhradu 30 tisíc korun za oběd nebo večeři.  Prezident tak místo do Zlína pojede do Olomouckého kraje. Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka (KDU-ČSL) požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), aby krajský úřad ze svého rozpočtu plánovanou listopadovou návštěvu neplatil. Hejtman ale cestu uhradí.

Na postupu hejtmana Čunka upozornil server Aktuálně.cz. Čunek uvedl, že mu Hrad zrušení cesty oznámil zhruba před dvěma týdny dopisem. Podle hejtmana by si prezident měl cesty hradit ze svého rozpočtu.

„Mám v úctě úřad prezidenta republiky a rád v kraji přijmu každého prezidenta, ale musí to mít jasná pravidla. Jsem však přesvědčen, že v rámci rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, který činí téměř půl miliardy korun, jsou i prostředky na cesty prezidenta. Náš kraj doposud za návštěvy prezidenta Zemana zaplatil cca 1,6 milionů korun,“ uvedl Čunek.

Podle Čunka se v minulosti stalo, že Zeman šel s hejtmanem a dalšími asi 15 hosty na oběd, poté se však platila faktura za více než 90 lidí, například z četného doprovodu. Žádná jiná delegace nestála kraj podle Čunka tolik peněz. Návštěva ministra či velvyslance přijde i s obědem podle hejtmana na několik tisíc korun, za četnější zahraniční delegace dá kraj do 15 000 korun, řekl Čunek.

„O peníze v zásadě nejde. Jde o hrozně trapné a mediálně vděčné kopání do kotníku. V Olomouckém kraji bude fajn,“ reagoval na krok prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hejtman Čunek odmítl hradit cestu prezidenta (zdroj: ČT24)

Zeman zahájil další kolo krajských cest v polovině září. Do té doby byl v každém čtyřikrát a kraje jeho návštěvy stály celkem přes 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN) chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Zeman to však odmítá.

O náhradu cesty prezidenta a jeho spolupracovníků se však dohadují i v Olomouckém kraji, který Hrad zvolil za alternativu za zrušenou zlínskou cestu. Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka v pátek požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka, aby krajský úřad ze svého rozpočtu plánovanou listopadovou návštěvu prezidenta neplatil. Hejtmanství za každou ze čtyř dosavadních návštěv prezidenta zaplatilo vždy několik set tisíc korun.

Hejtman ale dnes uvedl, že cestu kraj zaplatí. „Nevnímám to jako financování kampaně (pro prezidentské volby). Vnímám to jako financování návštěvy, kdy prezident přijede do našeho kraje. Jakýkoliv prezident kdykoliv přijede do našeho kraje, tak já to považuji za čest a podle toho se také budeme chovat,“ odpověděl hejtman na dotaz, zda listopadovou návštěvu prezidenta nelze vnímat jako součást předvolební kampaně.

Otázky Václava Moravce: Co je a co není kampaň (zdroj: ČT24)


„Jako zastupitel Olomouckého kraje žádám hejtmana, aby z rozpočtu kraje nebyly placeny náklady na cestu prezidenta Zemana v listopadu. Nevidím důvod při zvýšeném rozpočtu kanceláře prezidenta, aby tyto náklady platily kraje ze svých rozpočtů. Tyto nemalé náklady mohou investovat například na podporu malých projektů v obcích,“ uvedl na svém facebookovém profilu Jurečka

Do Olomouckého kraje dosud Miloš Zeman zavítal čtyřikrát. První tři návštěvy stály Olomoucký kraj dohromady více než 1,1 milionu korun. Hlavní položku tvořily náklady na občerstvení, které v roce 2014 obnášely 183 201 korun, v roce 2015 to bylo 234 603 korun a loni 256 449 korun. 

Také ubytování doprovodu prezidenta a jeho manželky bylo zaplaceno z rozpočtu kraje. Prezident přespal například v olomouckých hotelech Clarion a NH Hotel. Loni hejtmanství za ubytování prezidenta a doprovodu zaplatilo téměř 102 tisíc Kč. Ubytování členů ochranky uhradila kancelář prezidenta.

„Jezdí sem příliš často“

Podle opozičního zastupitele Petra Daňka (Starostové pro Olomoucký kraj) by se na některém z příštích jednání zastupitelstva mohla zahájit diskuse o tom, jak moc se má kraj na placení prezidentských návštěv podílet. Daněk míní, že kraj jako hostitel nemůže zcela zrušit svoji finanční spoluúčast. „Nicméně nějaký limit přiměřenosti ceny by měl být,“ řekl Daněk.

Opoziční zastupitel Alexander Černý (KSČM) podotkl, že prezident do Olomouckého kraje už jezdí příliš často a mohlo by se začít uvažovat o tom, zda by nebylo vhodné náklady na jeho cesty rozdělit mezi hejtmanství a prezidentskou kancelář. „Mám pocit, že by to chtělo rozumnou dělbu. Asi není přirozené, aby se hostitel choval tak, že ho to vůbec nezajímá. Na druhou stranu prezidentův doprovod a celá ta anabáze s tím spojená je celkem náročná,“ uvedl Černý.

Zeman na třídenní návštěvu Olomouckého kraje přijede ve středu 8. listopadu a ukončí ji v pátek 10. listopadu. Hejtman mu navrhl, aby navštívil Lipník nad Bečvou, Mohelnici a Zábřeh. „Jsou to poslední tři města nad 5000 obyvatel, kam při svých předchozích návštěvách regionu dosud nezavítal,“ řekla mluvčí kraje Eva Knajblová.