Ústecká nemocnice je kvůli zlodějům kovů bez proudu, sestry čeká noční v čelovkách

Reportáž: Kvůli zlodějům je ústecká nemocncie v nouzovém elektrickém režimu (zdroj: ČT24)

Kvůli zlodějům, kteří poškodili kabely s rozvodem elektřiny, musela Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem až do soboty výrazně omezit svůj provoz. Na oddělení akutní péče dodávají proud naftové agregáty, část pacientů musela přesídlit do nemocnic v Děčíně, Teplicích i v Praze.

Výpadek proudu se v Masarykově nemocnici ve větší či menší míře dotkl všech dvanácti set pacientů. Lékaři a zdravotnický personál řešili způsob, jak se postarat o jejich zdraví, už od středy.

Počínaje páteční čtvrtou odpolední funguje nemocnice na záložní zdroje díky naftovým agregátům, které distribuují proud mezi nejdůležitější přístroje. Některé důležité přístroje ale i přesto musely podstoupit dočasnou nechtěnou odstávku – dotkla se třeba rentgenu nebo CT.

Jedním z oddělení, které naopak musí být schopné přijímat pacienty, je totiž i urgentní příjem. „Ať už pacient přijede teď, za tři nebo za pět hodin, tak se o něj musíme postarat,“ říká primářka příjmu Jana Bednářová – zároveň ale dodává, že pacienti jsou přednostně přesměrovávaní do jiných nemocnic.

Na internu s čelovkou

Ze všech pěti pavilonů zůstává zcela bez proudu pouze nejstarší pavilon G, kde se nachází mimo jiné ústecká interna. Noční služba bude náročná zejména pro sestry, protože na lůžkách zůstala přibližně poloviny pacientů. Protože ale nepůjde proud (což mimo jiné znamená odstávku výtahů), došlo k posílení směn, rozmístění reflektorů, a aby sestry mohly pacienty ošetřovat, budou muset mít na hlavách čelovky.

Výměna poškozených kabelů je hlášená do zítřejší šesté hodiny odpolední, pokud ale všechno půjde podle plánu, pak by energetici mohli obnovit dodávky proudu už během noci. Do nemocnice by se pak mohli během dopoledne začít vracet pacienti i návštěvy.

Zloději kovů občas způsobují závažné problémy. Potýkají se s nimi například správci železnice, nejčastěji kvůli krádežím kabelů. Před časem dokonce museli železničáři přerušit provoz mezi Prahou a Kolínem, protože neznámý pachatel ukradl cívky ze zabezpečovacího zařízení.