Na Vysočině svítí obří laser. Měří aerosoly v atmosféře

Události v regionech: Obří laser nad Vysočinou (zdroj: ČT24)

Lidé na Vysočině mohou od dneška pozorovat na obloze neobvyklý úkaz – zelený světelný paprsek. Vysílá ho obří laser, který u atmosferické stanice v Křešíně měří koncentraci aerosolů. Měření potrvá až do 15. září, oblasti by se měli z bezpečnostních důvodu vyhnout třeba piloti motorových padáků.

Na měření budou kromě českých vědců dohlížet i jejich kolegové z Německa a Finska. „Jedním z měřicích přístrojů bude lidar, jehož paprsek dosáhne do výšky třiceti kilometrů a bude po setmění pozorovatelný jako sloup zeleného světla,“ doplnila redaktorka ČT Blanka Poulová.

„Průměr paprsku je několik centimetrů,“ vysvětlil Vladimír Ždímal z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR. „Paprsek se mírně rozbíhá, ve výšce patnáct kilometrů, kde ještě má dost energie na získání hodnotného signálu, má šířku kolem třiceti metrů,“ dodal Ždímal.

Pro pozemní pozorovatele nepředstavuje paprsek žádné nebezpečí, nebezpečný pro zrak ale může být při přímém pohledu proti zdroji až do vzdálenosti třiceti kilometrů.

V oblasti proto bude po dobu měření vyhlášena navigační výstraha pro letecký provoz. Oblasti by se měli vyhnout zejména piloti motorových padáků a dalších pomalu letících zařízení umožňujících výhled kolmo dolů. Ostatní jsou dostatečně chránění konstrukcí letadla.