Obce z okolí Mydlovar si stěžují na silný zápach. Úlevy se zřejmě dočkají až po prázdninách

Celá rekultivace má skončit v roce 2024 (zdroj: ČT24)

Obce na Českobudějovicku si stěžují na zápach z bývalé úpravny uranu u Mydlovar. Skoro dvě stovky lidí podepsaly petici proti vysoké prašnosti a právě zápachu. Rekultivaci kaliště v Mydlovarech provádí státní podnik Diamo. Odborníci však zatím zdroj zápachu nezjistili. Situaci má vyřešit rychlé zavezení laguny v opuštěném dole.

Smrdí to jako kafilerie, stěžuje si starosta Mydlovar Petr Ciglbauer. Problém trápí letošní prázdniny obyvatele Mydlovar i okolních obcí. Přesnou příčinu ale zatím odborníci neznají, první testy vyloučily únik sirovodíku.

Teď se voda v laguně čistí vápněním a okysličováním: „Snižujeme v podstatě škodliviny, ty se postupně usazují do odkaliště a máme potvrzené rozbory, že se koncentrace snížily už na desetinové hodnoty,“ uvedl ředitel příbramského Diama Zbyněk Skála.

Výsledek ověří také rozbor vzduchu nad lagunou. Ten v úterý zkoumala Česká inspekce životního prostředí. „Stanoví se koncentrace pachových látek v pachových jednotkách,“ vysvětluje Stanislav Bosák z oddělení ochrany ovzduší ČIŽP. Inspekce rovněž v příštích dnech doporučí limity pro koncentraci pachu i prašnosti v okolí odkaliště. Jejich dodržování by pak měl vymáhat krajský úřad.

Zásadnější změny se ale obyvatelé Mydlovar a okolí dočkají zřejmě až po prázdninách, do konce září by totiž laguna měla být zavezena.

Rekultivace kaliště v Mydlovarech začala skoro před 25 lety. Cílem je proměnit celý areál v zelenou plochu. Zatím se to povedlo na dvou místech, stále ale zbývají čtyři další. Státní podnik Diamo však ujišťuje, že dodrží termín a práce dokončí do roku 2024.