Brno čeká náročný víkend. Začíná Velká cena silničních motocyklů

V Brně odstartoval 52. ročník Velké ceny silničních motocyklů. Na Masarykův okruh, do kempů a hotelů ve městě a okolí dorazily desetitisíce fanoušků. Jejich příjezd do areálu se obešel bez problémů, i když jich podle policejních odhadů zatím do areálu dorazilo více než loni. Policie oproti loňsku ještě zpřísnila bezpečnostní opatření.

Kempy a hotely v Brně se začínají plnit motocyklovými fanoušky z celé Evropy. Tisíce lidí se už ráno vydaly sledovat tréninky závodníků. Nevadil jim ani dopolední déšť, který přišel po týdnu veder i do Brna.

Asi nejvýraznější problémy byly u vstupu do areálu. Řada fanoušků totiž nerespektovala pokyny pořadatelů a s sebou na automotodrom si chtěla vzít například vlastní alkohol. Prostor před vstupem se tak brzy změnil v odkladiště lahví a plechovek. Někteří fanoušci zásoby odmítli odevzdat a raději nápoje hned ráno vypili.

S plechovkou piva se do areálu nikdo nedostane

„Co se týče bezpečnostních opatření, ta jsou přísnější než v dřívějších letech, především co se týče alkoholu, takže doporučujeme nechat plechovky s pivem doma,“ řekl mluvčí automotodromu Petr Boháč. Většina návštěvníků ale provozní řád znala a do areálu vcházela vybavená pouze deštníky a stoličkami. „Myslím si, že je to určitě v pořádku. Kvůli bezpečnosti lidí proč ne,“ nechala se slyšet jedna z návštěvnic.

Návštěvníky ochrání betonové zátarasy
Zdroj: ČT24

Na bezpečnost lidí dohlíží krom pořadatelů také policisté a strážníci. „ Oproti loňsku jsme ještě zpřísnili opatření. V terénu jsou psovodi, policisté na koních, pyrotechnici,“ řekl ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. U hlavního vstupu nechala policie vybudovat betonové zátarasy. „ Měly by zabránit možnému nájezdu auta do davu lidí,“ doplnil Leoš Tržil.

Nejlepší je cestovat na okruh autobusem

Dopravní policie žádné komplikace zatím nezaznamenala. V žádné frontě ani koloně se nikdo nezdržel. Problémy nebyly ani na parkovištích. Řada fanoušků totiž využila speciální bezplatné autobusy. Dopravní podnik zajistil dvě speciální linky a na silnice poslal až sedmdesát autobusů. Lidi na okruh budou ve špičkách vozit i v minutových intervalech. „Cesta z Mendlova náměstí k hlavní bráně trvá necelou půlhodinu. Všichni se tam v pohodě dostanou, kdy budou chtít,“ řekl provozní ředitel Dopravního podniku města Brna Jan Seitl.

  • Linka 400 pojede po trase Mendlovo náměstí – Svážná – Pražská (←)/ Hoštická (→) – Troubsko, Veselka–Popůvky, Vintrovna – Kývalka, spojovací – Automotodrom, Start. Linka bude v provozu vždy od 6:30 do 21:00 hodin, v neděli do 19:00 hodin.
  • Linka X, pojede po jednosměrné okružní trase Automotodrom, Start – Kývalka, spojovací – Popůvky, Vintrovna–Troubsko, Veselka–Žebětín, Křivánkovo náměstí – Žebětín, Chrpová–Žebětín, parkoviště – Žebětín, camp – Tribuna D – Tribuny A, B – Hájenka Na Šípu – Automotodrom, Start. V provozu bude od 7:00 do 19:00 hodin. Z důvodu uzavření komunikací bude linka vždy od 14:00 zkrácena na jednosměrný úsek Automotodrom, Start – Chrpová.
  • Interval mezi spoji na lince je přizpůsoben aktuálnímu programu a pohybuje se od 2 do 30 minut.

Proto, aby měl o autobusech přehled, zavedl dopravní podnik mobilní dispečink. „Tady jsou dva počítače a monitory, Na tomto, kde bude celá oblast a kde pomocí GPS uvidíme vozidla, kde se zdržují a budeme dávat požadavky na policii, aby nám úsek zprůjezdnila,“ vysvětlil Jan Seitl. Pracovníci dopravního podniku budou na všech zastávkách rozdávat cestujícím letáčky s podrobnými informacemi o bezplatné dopravě. K dispozici budou v češtině, angličtině, němčině a taky ruštině.

Silničáři zastavili kvůli Velké ceně práce na D1

Ředitelství silnic a dálnic po dobu konání Velké ceny nebude na komunikacích, které má ve své správě, dělat žádné práce údržby, jejichž zajištění vyžaduje snížení počtu jízdních pruhů. V blízkosti okruhu tentokrát nebude uzavřen ani jeden sjezd z dálnice. Komplikace ale můžou nastat po skončení závodu. Fanoušci mířící na Prahu musejí počítat s tím, že na dálnici u Ostrovačic nenajedou.

Uzavřený exit u Ostrovačic
Zdroj: ČT24

Loni organizátorům nepřálo počasí

Loni navštívilo Velkou cenu nejméně návštěvníků za posladní roky. Organizátoři doufají, že letošní ročník bude výrazně lepší. „Loni jsme měli extrémní smůlu na počasí. Těch set tisíc lidí, co jsme čekali, že přijde na hlavní závod, nám nepřišlo,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). Velká cena se ale podle Petra Vokřála vyplatí městu i státu. „Ta dotace, kterou jsme dostali od státu, určitě nebyla vyhozenými penězi,“ řekl primátor.

Z analýzy společnosti Cyrrus vyplývá, že fanoušci motorek na jižní Moravě celkem utratí půl miliardy korun, dalších 180 milionů získá stát, kraj a Brno z daní. „Je to jedna ze dvou nejvýznamnějších akcí. Spolu se strojírenským veletrhem to drží některé hotely nad vodou,“ řekl analytik a autor analýzy o GP společnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Typického českého návštěvníka stojí tři dny na Velké ceně zhruba pět tisíc korun, zahraničního téměř devět tisíc.

Letos dostala Velká cena od státu rekordní dotaci, 70 milionů korun a primátor doufá, že stejnou dostane i v dalších letech. „Pokud by dlouhodobě stát garantoval, že o pořádání takových akcí má zájem, tak by se nám ulevilo. Každý rok musíme žádat a čekat, jestli dotace přijde,“ dodal primátor Brna. 

Doprava a bezpečnost Velké ceny Brna (zdroj: ČT24)
  • PÁTEK – Volný trénink
    SOBOTA – Kvalifikace
    NEDĚLE – Závody 
  • Nedělní závody
    11:00 Moto3 (19 kol)
    12:20 Moto2 (20 kol)
    14:00 MotoGP (22 kol)

Na start mistrovství světa silničních motocyklů v Brně se letos postaví i tři čeští závodníci. V nejnižší kategorii to bude Jakub Kornfeil, v Moto2 bude na divokou kartu startovat Karel Hanika a v nejsilnější kubatuře se znovu po dvou letech představí Karel Abraham, kterému se v tréninku z českých jezdců dařilo nejlépe.