V Brně digitalizují vzácný Mendelův rukopis. Dostupný bude na internetu

Nejvzácnější rukopis Gregora Johana Mendela se dočkal své digitální podoby. Pracovníci Moravského zemského archivu ho naskenovali, aby mohl být dostupný veřejnosti na internetu. Práce brněnského řeholníka, ve které popsal základní pravidla genetiky, má nevyčíslitelnou hodnotu.

Rukopis zakladatele genetiky Gregora Johana Mandela je starý přes 150 let. Mendel ho napsal na 12 dvojlistů. Psán je německy. „Jedná se o novogotickou kurzívu, říká se jí zkráceně také kurent. Mendl tady používal evidentně velmi úhlednou formu tohoto písma,“ popsal dokument vedoucí evidence Správy a zpracování fondů Moravského zemského archivu Tomáš Černušák.

Tomáš Černušák z Moravského zemského archivu popisuje digitalizaci dokumentu (zdroj: ČT24)

Vzácný rukopis byl vystaven jen třikrát

Oči laiků mohly dokument nevyčíslitelné hodnoty spatřit zatím jen třikrát. Zanedlouho už bude volně přístupný na webových stránkách Mendelova muzea. „Cílem je zdigitalizovat a zpřístupnit veškeré dokumenty a trojrozměrné předměty spojené s Gregorem Johannem Mendelem. Samozřejmě, ten rukopis je tím nejvzácnějším,“ řekl ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál.

Mendel se dočkal uznání až po smrti

Vědecká práce o křížení hrachu. Mendel na ní jako první shrnul zákony přenosu genetické informace. Uznání se ale dočkal až po své smrti. I samotný dokument má pohnutou minulost. Dvakrát zmizel z Brna. Poprvé v padesátých letech do Německa.

S velkou slávou se před pěti lety vrátil, aby zanedlouho zase zmizel. Do Vídně ho vyvezl dnes už bývalý opat brněnských augustiniánů. Až po výměně vedení kláštera se rukopis, letos v únoru, vrátil zase na náměstí, které nese jméno jeho autora.