Přerov chce koupit „strategické“ území. Jde o plochu vedle hotelu Strojař

Vedení přerovské radnice zvažuje koupi travnaté plochy sousedící s hotelovým domem Strojař. Cena pozemku o rozloze 2500 metrů čtverečných činí 6,7 milionu korun. Podle zástupců města jde o strategické území.

O záměru budou ještě rozhodovat zastupitelé, sdělila mluvčí radnice Lenka Chalupová. Objekt Strojaře odkoupilo město loni od ministerstva obrany za 40,5 milionu korun kvůli obavě, aby zde nevznikla další sociální ubytovna.

Přerov opraví hotel

Pozemek na nábřeží Rudolfa Lukaštíka leží přímo vedle Strojaře, pro jeho využití se v současné době připravuje soutěž. Sloužit by měl k bydlení.

Areál nabídla městu pražská společnost Fine Line Develop. „Ta nabyla vlastnické právo od původního majitele, společnosti Opera Bohemia, už před pěti lety,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO). Původně měl na tomto místě podle plánů investora vyrůst před osmi lety výškový obytný dům, z projektu ale nakonec sešlo.

Pozemek se nachází mezi hotelovým domem Strojařem (v pozadí)
Zdroj: Město Přerov
Nezískat do majetku sousední parcelu by bylo nerozumné. Pozemek je v současné době nevyužívaný, jen občas tu má své místo lunapark. Travnatá plocha je u Bečvy, v blízkosti sokolovny a Tyršova mostu, na dohled od městské památkové zóny. Pro Strojař to může být pěkná rozvojová zóna.
Vladimír Puchalský
primátor Přerova

Opera Bohemia stojí ve městě i za dalším zkrachovalým projektem, přeměnou ve Škodově ulici. I tuto lokalitu po neúspěchu investora město odkoupilo. Radnice za budovy a pozemky zaplatila 3,3 milionu korun, tedy víc než dvojnásobek ceny, za kterou město lokalitu před devíti lety soukromému investorovi prodalo.

Devítipodlažní hotelový dům Strojař, jehož sousedící pozemky chce město nyní koupit, opustili vojáci na konci roku 2013. Dům nabízelo ministerstvo obrany k prodeji od ledna 2014. Původně za něj armáda požadovala 62 milionů, cena se postupně snižovala na už dříve uvedených 40,5 milionů korun, dalších 1,6 milionu město zaplatilo za převod objektu.

Již dříve padaly návrhy přeměnit hotel na sociální bydlení či sídlo magistrátu, zazněl také návrh objekt zcela zbourat. Loni v listopadu vedení Přerova na mimořádné radě schválilo návrh na zbourání devítipodlažního domu. Na jeho místě chce vybudovat nové komunitní byty pro seniory.

O odkupu sousedící parcely budou zastupitelé rozhodovat 22. května.