Pro koalici s ČSSD jsou Jihočeši 2012 i lidovci. Ti ale trvají na vyšetření Zimolovy kauzy

Pro koalici s ČSSD jsou Jihočeši 2012 i lidovci (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté v Jihočeském kraji jsou o něco blíž sestavení nové koalice – vedení KDU-ČSL totiž přijalo jejich nabídku na další spolupráci. Stejně se vyjádřilo i vedení hnutí Jihočeši 2012. Čtvrtým členem koalice by bylo uskupení Pro jižní Čechy. V úterý by strany měly podepsat společné memorandum. Hnutí ANO pak zřejmě zamíří do opozice.

„Jsme na samém začátku. Počítám, že se začátkem příštího týdne podepíše deklarace, že zkusíme koalici sestavit. Poté budou probíhat jednání o programu, personálním obsazení, klíčových tématech – tam můžou být určitá úskalí. A potom uvidíme,“ řekl předseda krajské organizace KDU-ČSL Jan Bartošek.

Se čtyřmi zastupiteli by pro koalici získali těsnou většinu. Vadí jim ale kauza odcházejícího hejtmana Jiřího Zimoly a jeho chaty. Tu pro něj na Lipně staví šéf představenstva společnosti Jihočeské nemocnice – tedy jeho podřízený, který navíc dostával vysoké odměny. Lidovci proto trvají na změně systému odměn ve vedení nemocnic.

„Pro nás to samozřejmě problém je, a proto jsme iniciovali svolání mimořádného zastupitelstva. Chceme všechno vysvětlit. Předpokládám, že budeme taky požadovat audit a vysvětlení celé situace. Pro nás to v pořádku není,“ prohlásil Bartošek.

Jihočeši 2012: ČSSD je nám blíž

Pro koalici s ČSSD se v pátek dopoledne vyslovilo také vedení Jihočechů 2012. Předseda hnutí Pavel Hroch řekl, že tato varianta je hnutí bližší než případná spolupráce s ODS. Pro variantu s ČSSD podle něj hovoří i zkušenost z předchozích měsíců, kdy oba subjekty spolupracovaly ve vedení kraje.

„My vnímáme možná nový vznik koalice, že pro nás bude určitě výhodnější pro naplnění programu, který jsme voličům slibovali. Se sociální demokracií už jsme ten průnik našli,“ uvedl Hroch.

„My jsme vznikli v roce 2012 a vznikli jsme na určitý popud, kdy jsme vystupovali proti ODS. Také v našem středu je mnoho bývalých členů ODS. Proto by koalice s ODS nebyla dobrá varianta pro nás ani pro našeho voliče,“ řekl Hroch. Konečné slovo bude mít zhruba padesátka členů hnutí, která se má vyjádřit na čtvrtečním zasedání.

Hejtmankou by mohla být Stráská

Koalice ČSSD, KDU-ČSL, Jihočechů 2012 a formace Pro jižní Čechy by měla 28 zastupitelů z 55. Nepovede ji už hejtman Jiří Zimola (ČSSD), jenž hodlá na nejbližší schůzi zastupitelstva na funkci rezignovat a znovu už o ni nebude usilovat. Zimola navrhuje na hejtmanku svou současnou náměstkyni Ivanu Stráskou (ČSSD).

„Pro nás je vždycky rozhodující, abychom mluvili o programu pro Jihočeský kraj, o práci pro Jihočeský kraj, a nemluvili o politice a politikaření,“ vzkázala ve středu Stráská.

Koalici se od začátku týdne snaží sestavit i hnutí ANO. Obrátilo se na stejné potenciální partnery jako sociální demokraté, tedy Jihočechy 2012, KDU-ČSL a koalici Pro jižní Čechy. Navíc nabídlo spolupráci i ODS. Taková koalice by dohromady měla 33 zastupitelů.

„Do mimořádného zastupitelstva je poměrně dlouhá doba a politika je věc nevyzpytatelná. Já si myslím, že nic není uzavřeno,“ komentovala šéfka jihočeské organizace ANO Radka Maxová „Kolega z KDU mi řekl, že začínají jednat o možnosti složení koalice, takže vše je na začátku a nic není ukončeno,“ dodala.

Miliony bral i zástupce ANO

Spory mezi ČSSD a ANO začaly na březnovém jednání zastupitelstva a týkaly se vedení Jihočeských nemocnic. ANO kritizovalo fakt, že předseda představenstva Martin Bláha, který figuruje i ve vedoucích pozicích v okresních nemocnicích, pobírá ročně 7,2 milionu korun. Navíc ANO poukazovalo na to, že Bláha nechává stavět pro Zimolu rekreační dům v Lipně nad Vltavou.

Server Neovlivní.cz však zjistil, že zástupce hnutí ANO v představenstvu Jihočeských nemocnic Petr Novák má nárok na zhruba stejně velké odměny jako Martin Bláha. Novák kvůli kauze oznámil rezignaci na post v představenstvu ke 30. dubnu.  Ve stejný den ukončí také působení v představenstvu všech osmi krajských nemocnic. Novák tyto pozice zastával od začátku letošního roku.

„Rozhodl jsem se tak poté, co vyšlo najevo, že zástupci některých politických stran si v těchto orgánech za poslední roky vydělali desítky milionů korun,“ uvedl Novák v tiskovém prohlášení. 

Vysoké odměny kritizovali i opoziční zastupitelé a snažili se získat dostatečnou podporu pro svolání mimořádného zastupitelstva. Iniciativa nakonec získala potřebný souhlas minimálně od třetiny zastupitelů a Zimola svolal mimořádné zasedání na 27. dubna.

Zastupitelstvo Jihočeského kraje
Zdroj: ČT24