Lepší rehabilitace pro děti s obrnou, do Brna by měla přibýt robotická ruka

Děti s mozkovou obrnou anebo pacienti s ochrnutím horních končetin by mohli už za pár měsíců využít speciální přístroj na rehabilitaci prstů a zápěstí. Fungovat by měl v Brně a peníze na něj shání nezisková organizace Hašle, která se už čtyři roky věnuje právě těm, kteří mozkovou obrnu prodělali. Takových dětí se jen v Jihomoravském kraji ročně narodí zhruba osmdesát. Jejich léčbu ale musí platit rodiče a v kraji ani není potřebné rehabilitační centrum.

Sedmiletý Jakub musí kvůli léčbě jezdit do jiného kraje, přestože je ze Zbýšova u Brna. Neustálé přesuny stojí jeho rodiče desetisíce korun, navíc často pobývá i týdny mimo domov. „Nějaké rehabilitace jsou i v Brně, ale ty lepší, které mu více pomáhají, jsou spíš v okolí. Nejbližší jsou v Klimkovicích, což je hodina a půl cesty,“ popsala situaci maminka Jakuba Jana Sedláčková.

Kdyby tak získal příležitost se léčit přímo v Brně, byla by to pro ně úleva. „Bylo by to časově výhodnější, nemuseli bychom se balit a na měsíc odjíždět z domu a Kubík by mohl dál chodit do školky a později i do školy,“ dodala Sedláčková.

Podobných rehabilitací se účastní i třiadvacetiletá Zdena. Příčina její léčby je ale jiná, před dvěma lety měla autonehodu - nabourala do stromu. Když se probudila z komatu, nikoho nepoznala a všechno se musela učit znovu. Pomáhá jí v tom právě i robotická ruka, kterou má nemocnice rok a půl. „Nastavíme přesně rozsahy, které chceme rozcvičit, jakou sílu chceme, a máme i zpětnou vazbu na počítači, kde vidíme, který prst se hýbe,“ popsal princip fungování přístroje primář Nemocnice Prostějov Petr Konečný.

Robotická ruka pomůže lidem po úrazu i těm s vrozenou nemocí
Zdroj: ČT24

Na přístroj zatím chybí peníze

Stejný přístroj se nyní snaží dostat do Brna organizace Hašle, která za čtyři roky mezi desítky jihomoravských dětí rozdělila dva miliony korun a peníze shání dál. Poprvé ale má její vedení ambici koupit přístroj za milion a půl, který by sloužil ne jen jednomu, ale hned desítkám dětí. Nové rehabilitační centrum pro děti, které mají problém s pohybovým ústrojím, vznikne v budově úřadu práce na Šujanově náměstí v Brně.

Pomoc zatím přislíbily Lesy České republiky a Jihomoravský kraj. „Finanční zátěž padá na osoby pečující, kraj je proto hodnotí jako velmi přínosné a snaží se je podpořit,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková. Stále ale dvě třetiny peněz chybí.