Kostýmy vyměnili za montérky. Herci z Polárky si opravují a uklízejí divadlo

Vymetání starých pořádků a zavádění nových – i tak by se dala popsat příprava brněnského divadla pro děti a mládež Polárka na nadcházející sezonu. Změnilo se vedení divadla a částečně i ansámbl. V září chce divadlo otevřít dětskou kavárnu a Malou scénu pro nejmenší. S úklidem a přestavbami pomáhají sami herci.

Polárka se má stát od nové sezony otevřeným prostorem s celodenním provozem, kde můžou lidé trávit čas i mimo představení a potkávat se tu s herci. Otevře se jim také Malá scéna, až dosud nevyužívaná zkušebna, zaskládaná starými kulisami. Nové vedení slibuje i autorské inscenace a spolupráci s proslulými režiséry dětských představení.

Prostředí bylo podle nového uměleckého šéfa netvůrčí a unavené

Změny v Polárce odstartoval nový vedoucí zastřešujícího Kulturního a vzdělávacího střediska U Tří kohoutů Tomáš Pavčík. V divadle bude spolupracovat s režisérem Janem Cimrem a dramaturgyní Alžbětou Kubíčkovou. „Pro mě jako člověka, který tu nějakou dobu pracuje, to bylo velmi provozem ubíjející prostředí, už velmi netvůrčí, unavené, které potřebovalo nový impuls. Polárce velmi razantně klesala návštěvnost, klesal kredit divadla,“ říká umělecký šéf divadla a režisér Jan Cimr.

Ne všem se razantní změny líbí

Někteří lidé z divadelního světa ale nadšení z vymetání starých pořádků nejsou. Například podle bývalé vedoucí souboru Bronislavy Krchňákové divadlo nemělo problémy a diváci do něj chodili. Úplně měnit dramaturgický plán na nadcházející sezonu bylo podle ní zbytečné. „Já mám prostě pocit, že se nové vedení chová až příliš ramenatě na to, že za sebou nemají žádné zkušenosti,“ říká teatrolog David Drozd.

Herci se do úklidu a oprav pustili s elánem (zdroj: ČT24, ČTK)

Neúspěch si zaměstnanci Polárky nepřipouštějí. Do oprav a přestavby se pustili s elánem. „Tady nahoře ten prostor, až ho vyklidíme, tam budou stolečky, budou tam některé naše loutky, které už nehrají, na hraní pro děti další hračky,“ popisuje prostor dětské kavárny Jan Cimr.

Polárka se otevře na přelomu září a října třídenním festivalem Polárkový dort, plným divadelních i hudebních vystoupení, workshopů a her.

  • Škola Malého stromu
    Polárka nad Betlémem
    Jak dělá ryba?
    Cirkus Unikum
    Malá čarodějnice a tma
    Deník Anny Frankové
  •