Kvůli nehodě vláčku v Zoo Zlín dostal řidič výpověď. Byla první za 15 let provozu

Nevybral zatáčku a havaroval s turistickým vláčkem. Kvůli nedělní nehodě dostal řidič výpověď. Převrácený vagón zranil šest lidí a čtyři z nich museli záchranáři převézt do nemocnice. Neobvyklou havárii ve zlínské zoo stále vyšetřuje policie. Provozovatel atrakce přijal zatím nová bezpečnostní opatření a vláčky jezdí v areálu dál.

Návštěvu zoo zkazila Ivě de Bari nečekaná nehoda vláčku. „Viděli jsme, že už to nevytočí, tak jsme se posouvali ke kraji cesty. A ten druhý vagón, bohužel… Paní před námi s kočárkem stihla ještě uhnout, ale jejího manžela a dítě to zavalilo,“ popsala zážitek.

Nehoda se stala při projíždění vláčku zatáčkou okolo výběhu paviánů. „K dopravní nehodě došlo zřejmě vlivem vysoké rychlosti řidiče,“ uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková. Policisté ale případ ještě vyšetřují. Zatím jako přestupek, je ale možné, že po zjištění všech okolností jej překvalifikují jako trestný čin ublížení na zdraví. Řidič dostal okamžitě výpověď. Podle provozovatele atrakce Vladimíra Luthy prý na přání ředitele zoo Romana Horského.

Provozovatel dále, na rozdíl od policie, uvedl, že vláček havaroval proto, že mu do cesty vběhlo dítě. Podle něj se dítě vysmeklo otci nebo dědovi a přecházelo silnici v momentě, kdy se blížil vláček. Řidič jedoucí z kopce podle provozovatele brzdil, na havárii mělo podle něj podíl i bláto a štěrk, které na vozovce zůstaly z předchozího deště.

Převrácený vagón zranil šest lidí – tři dospělé a tři děti. „Poškození mají v tomto případě určitě nárok na náhradu způsobené újmy. Primárně odpovědný by měl být provozovatel daného vláčku,“ uvedl právník ze společnosti Vaše nároky Petr Novák. Zlínská zoo vláčky nevlastní, jejich jízdu areálem pouze povoluje.

Vláček nyní pojede jen jedním směrem

Kvůli nehodě přijal provozovatel nová bezpečnostní opatření. „Řidiči byli řádně proškoleni o bezpečnosti práce, provozu, aby se to už v životě nestalo, tak jsme udělali jednosměrný provoz. Vláčky už budou jezdit jen směrem nahoru,“ potvrdil šéf provozu vláčků v Zoo Zlín Josef Kozák.

Mluvčí zoo Romana Bujáčková upozornila, že na provozovatele budou neustále apelovat, aby pro řízení vláčků využíval co nejzkušenější personál. „A aby neustále probíhala pravidelná školení právě na bezpečnost provozu,“ dodala.

Nehoda vláčku v Zoo Zlín (zdroj: ČT24)

Turistické vláčky jsou nyní už tradiční atrakcí nejen v zoologických zahradách. Denně převezou i tisíce turistů. Například ve Vyškově vláček jezdí už jedenáct let mezi místní zoo a dinoparkem. Za tu dobu tam žádný nehavaroval. Jeho provozovatel přitom musí dodržovat přísnější opatření než ve zlínské zoo.

Turistický vláček totiž jezdí i mimo areály. „Pokud se takové vozidlo pohybuje na pozemní komunikaci, platí pro něj samozřejmě všechna pravidla silničního provozu tak jako pro každého jiné. Pokud je to v areálu mimo pozemní komunikaci, pak jde o pravidla základní bezpečnosti a je na majiteli, aby zajistil bezpečnost,“ vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Nedělní nehoda je pak za patnáctiletou historii provozu vláčků v Lešné první a všichni doufají, že i poslední nešťastnou událostí ve zlínské zoo.