D35 připravila zemědělce o pronajatá pole. Zákon na ně s odškodněním nemyslel

Zemědělci, kteří obdělávají pronajatá pole pod plánovanou trasou dálnice D35, začali z těchto pozemků dostávat výpovědi. Jejich majitelé je totiž prodali státu. Zemědělci přitom mají pozemky v nájmu i desítky let a často na ně mají i několikaleté výpovědní lhůty. Od státu proto nyní žádají odškodnění. Zákon ale takovou situaci neřeší.

O pozemky přijde například David Novák z Uherska. Na rodinném statku hospodaří už dvacet pět let. Vedle svých pozemků má i pole v dlouhodobém pronájmu od jejich majitelů. Ty ale brzy přetne dálnice D35.

Na většinu pronajatých polí má zemědělec pětiletou výpovědní lhůtu. Obdělávat půdu totiž znamená do ní roky dopředu investovat. „Investováno má určitě každý farmář nebo zemědělec, který se snaží svoje pole prohnojit nebo odplevelit,“ řekl České televizi.

Na jedno z polí nyní dostal výpověď. Stát chce ale pozemek převzít už příští rok na podzim a zákon odškodnění nájemců neřeší. Ředitelství silnic a dálnic chce proto postupovat individuálně.

D35 připraví zemědělce o pronajatá pole (zdroj: ČT24)

„Pokud uplatní škodu, předloží znalecký posudek, naši právníci to posoudí. Pokud nárok bude uznatelný, tak škodu uhradíme,“ tvrdí ředitel ŘSD Pardubice Bohumil Vebr. Uznatelné budou ale jen nároky těch zemědělců, kteří by přišli o většinu svého hospodářství. To se farmářům nelíbí.

Ředitelství silnic a dálnic počítá s žalobami

„Když o pole přijdu z roku na rok, tak by mi stát měl poskytnout nějaké odškodnění,“ myslí si Novák. Ředitelství silnic a dálnic už proto počítá i s žalobami od nespokojených zemědělců. Výstavba dálnice v polích se tím ale nezpozdí.