Podivnou insolvenci Motorpalu kritizoval Ústavní soud. Jihlavské firmy se zastal

Krajský soud v Brně chyboval, když z formálních důvodů neřešil připravenou reorganizaci jihlavské společnosti Motorpal. Ústavní soud vyhověl stížnosti podniku a zakázal krajskému soudu, aby pokračoval v porušování práv Motorpalu. Soud by tedy měl návrh na připravenou reorganizaci podniku znovu projednat.

Motorpal je v úpadku rozhodnutím krajského soudu od začátku února. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma kvůli dluhům převyšujícím 800 milionů korun. Do problémů se jeden z největších zaměstnavatelů na Vysočině dostal loni kvůli situaci v Rusku, kde měl velkou část zakázek, ale také kvůli zpomalení nového projektu v Číně. Firma odhaduje, že loni prodělala 120 milionů korun a musela si půjčit další peníze u bank.

Věřitelé souhlasili s reorganizací, soud rozhodl jinak

S věřiteli se firma dohodla na řešení, kterým měla být reorganizace. Reorganizační plán ale u soudu neuspěl a soudkyně poslala společnost do úpadku. Odůvodnila to tím, že hlasovací lístky věřitelů, kteří souhlasili s reorganizací, neobsahovaly datum podání přihlášky jejich pohledávky do insolvenčního řízení.

Podle podniku ale věřitelé datum nemohli vyplnit, protože o reorganizačním plánu hlasovali před zahájením insolvenčního řízení, tedy v situaci, kdy přihlašování pohledávek ještě není možné. Rozhodnutí soudu považovalo vedení Motorpalu za absurdní, a proto se firma obrátila na ústavní soud.

Podle ústavních soudců porušil krajský soud právo na spravedlivý proces. „Insolvenční soud patrně přehlédl, že věřitelé mohou vykonávat svá hlasovací práva mimo schůzi věřitelů nejen v průběhu insolvenčního řízení, ale v případě předpřipravené reorganizace též před jeho zahájením,“ vysvětlil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk

Fakt, že krajský soud poslal Motorpal do insolvence, mohl dostat firmu do velkých problémů. Naštěstí našla strategického partnera, díky kterému se podařilo udržet výrobu. „Udržení výroby a dokončení reorganizace je pro firmu prvořadé,“ řekl Jiří Tomola, právní zástupce Motorpalu.

  • Motorpal vyrábí vstřikovací systémy pro dieselové motory a přesné díly pro automobilový průmysl.
    Na Vysočině má čtyři závody – v  Jihlavě, Jemnici, Batelově a  Velkém Meziříčí.
    Zaměstnává 1320 lidí.

Insolvenční řízení nejsou podle ministerstva transparentní

Insolvenční řízení nejsou podle ministerstva spravedlnosti dostatečně transparentní a soudy trpí přetížeností kvůli administrativě. Vláda na konci března schválila rozsáhlý návrh novely insolvenčního zákona, která má omezit podvodné oddlužovací společnosti, šikanózní insolvenční návrhy a celkově zprůhlednit insolvenční řízení. Ministerstvo spravedlnosti chce prostřednictvím změny zákona také zpřísnit podmínky pro poskytování poradenství v oblasti oddlužení.

„Předkládanou novelou reagujeme například na dnes běžnou činnost pochybných komerčních subjektů, jež pouze zneužívají tíživé situace dlužníka tím, že si za svoje poradenství, týkající se zejména institutu oddlužení, účtují vysoké odměny, ačkoliv klientovi je v zásadě k ničemu,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

  • Statistika insolvenčních podání na Krajském soudu v Brně
  • Rok                   2015              2014
    Nové                 5750             5975
    Vyřízeno          3258            3230
  • Zdroj: Krajský soud v Brně
  • I
Rozhodování soudů o insolvencích se věnovalo speciální vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)