ČSSD nabídla Klinice objekt bývalých jeslí v Praze 4

Autonomní sociální centrum Klinika by se mohlo přesunout z Žižkova do objektu bývalých jeslí ve Znojemské ulici na Praze 4. Navrhuje to část zastupitelů za sociální demokracii v čele s náměstkem pražské primátorky Petrem Dolínkem. Iniciativa by zatím mohla objekt využívat bez hrazení nájemného. Aktivisté se chtějí nejprve o návrhu poradit.

Objekt bývalých jeslí patří Praze a je dlouhodobě nevyužívaný. „Zdá se nám dispozičně velmi vhodný umístěním v blízkosti metra Budějovická i velikostí zahrady. Bylo by vhodné uvažovat o jeho využití právě pro potřeby komunitního centra ,“ řekla zastupitelka Irena Ropková (ČSSD).

Klinika by podle Dolínka dostala bezúplatnou smlouvu. „Očekáváme, že by se za to starali o to, aby objekt nechátral,“ poznamenal. Podle Ropkové by bylo možné jednat i o nějaké finanční účasti města, aby se budova uvedla do provozuschopného stavu. 

Negativních reakcí lidí z okolí se ČSSD nebojí

ČSSD už o návrhu informovala i starostu Prahy 4 Petra Štěpánka (SZ). Podle Ropkové s využitím objektu souhlasí. Sociální demokraté nyní nejprve chtějí počkat na názor aktivistů, poté návrh předloží do Rady města. „Pro nás je pořád tématem jednání Klinika. Fungujeme rok a vložili jsme do toho spoustu energie a času… Dozvěděli jsme se navíc, že žádné kolaudační rozhodnutí neexistuje,“ řekl České televizi člen autonomního centra  Arnošt Novák. 

Negativních reakcí lidí z okolních domů se Ropková nebojí: „Předpokládám, že zástupci Kliniky by dodržovali pravidla nastavená smlouvou. U objektu je i velká zahrada, takže je to od obytných domů i poměrně odstíněno.“

O stávající budovu na Žižkově by mohl zkusit požádat magistrát. Podle ČSSD by tam mohlo vzniknout například centrum určené občanské společnosti. „Objekt potřebuje celkovou rekonstrukci v řádu desítek milionů korun. Prostory by potom mohly být nabídnuty jako zázemí pro neziskové organizace,“ uvedla Ropková.   

ČSSD nabídla Klinice jesle na Praze 4 (zdroj: ČT24)

Objekt na Žižkově by ale Praha podle Dolínka musela od státu odkoupit. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ho totiž může bezplatně převést jen na organizační složky státu, což magistrát není. Koupě by navíc mohla trvat měsíce a být nejistého výsledku.

Squatteři budovu v Jeseniově 60 na Žižkově obsadili na konci listopadu 2014. Po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt vypůjčit. Smlouva jim ale skončila před týdnem, od té doby budovu obývají nelegálně. ÚZSVM minulý týden podal policii podnět, aby prošetřila, jestli obsazením budovy neporušují zákon.

Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V budově fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádaly se v ní přednášky či koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů.