V ústecké Spolchemii zasahovala policie

Protikorupční policie zahájila rozsáhlou akci kolem podnikatele Petra Sisáka a advokáta Ivo Haly. Jde o podezření týkající se údajných insolvenčních podvodů. Kvůli případu zasahovali detektivové v ústecké Spolchemii a také v budově Krajského soudu v Českých Budějovicích. Tam zapečetili několik kanceláří. Právě teď probíhají domovní prohlídky. Podle informací České televize policie zadržela nejméně dva lidi.

Policisté zasahovali také v budově Krajského soudu v Českých Budějovicích, kde zapečetili několik kanceláří. Soud se zabývá insolvencí zadlužené Via Chem Group. Policisté také prováděli domovní prohlídky u advokátů Ivo Haly, který působil jako insolvenční správce, Roberta Vladyky mladšího a Jana Pacovského.

„Zásah se netýkal činnosti Spolku pro chemickou a hutní výrobu, ale společnosti Via Chem. My poskytneme orgánům činným v trestním řízení veškerou podporu, kterou budeme moci poskytnout,“ řekl mluvčí Spolchemie Charvát.

Společnost Via Chem Group, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun.

Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřila města Sokolov a Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun. Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.

Mluvčí policejního prezidia David Schön odmítl podat jakékoli informace. „Nebudeme váš dotaz vůbec komentovat,“ řekl. Na místě pravděpodobně zasahovala protikorupční policie. „Nebudeme poskytovat žádné informace,“ řekl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták řekl, že ÚOOZ nikde nezasahuje.

Ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec podotkl, že případ není v kompetenci Krajského státního zastupitelství ani Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem. Spolchemie má podle obchodního rejstříku sídlo v Praze.