TOP 09 směřuje v Praze k menšinové vládě v čele s Novotným nebo Nouzou

TOP 09 v Praze směřuje k menšinové vládě s podporou ODS a nezávislých. V radě kromě TOP 09 usednou zástupci Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL) a Pirátů. Primátorem bude předseda klubu zastupitelů Václav Novotný, který čelí obžalobě v kauze Opencard, nebo zastupitel Jiří Nouza (oba TOP 09). Složení rady bude známo 28. ledna, kdy zasedne zastupitelstvo. Po pondělním jednání to řekli vyjednávači všech stran. Novotný i Nouza už v letech 2013 až 2014 působili jako náměstci primátora Tomáše Hudečka.

Trojkoalice ústy předsedy Petra Štěpánka odmítla médii zmiňovaný návrat do koalice s ANO a ČSSD.

Za poslední dva měsíce neustále slýchám a čtu, že TOP 09 složila koalici, ale reálně zatím nic podepsáno nebylo. Pokud se tak stane, budu velmi zvědavá, jak si povede slepenec sedmi subjektů.
Adriana Krnáčová
pražská primátorka o vývoji v Praze směrem k nové koalici

„Probrali jsme výsledky pracovních skupin, valná většina došla k převážné shodě, leč jsou tam záležitosti nutné k další diskusi,“ řekl Novotný.

V nadcházejících dnech se proto znovu sejdou pracovní týmy, které projednají otázky v oblasti dopravy, územního plánování, financí a majetku. Do týdne by se pak měli znovu sejít vyjednávači. Přesný termín zatím stanoven nebyl. 

TOP 09 čeká, jestli dalším stranám bude vadit obžaloba Novotného v kauze Opencard

„Jsem jeden z obžalovaných v kauze Opencard, ač by na lavici obžalovaných měl sedět někdo jiný, je to prostě problém. Tudíž se musíme ptát všech zúčastněných, zda jim to vadí, že jsem obžalovaný a potenciálně odsouzený,“ uvedl Novotný. Případným dalším kandidátem je podle něj Nouza.

O dalších personálních otázkách, tedy konkrétním složení rady, rodící se koalice nejednala. Nemluvilo se prý ani o poměrném zastoupení stran v radě. ODS bude podle předsedkyně klubu Alexandry Udženiji žádat posty v zastupitelských výborech.

Primátorku Krnáčovou by mohli odvolat ještě v lednu

V případě dohody by už na lednovém zasedání zastupitelů mohlo být odvoláno dosavadní vedení Prahy v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) a zvoleno vedení nové. Koalice v čele s TOP 09 by měla v 65členném zastupitelstvu většinu 35 hlasů.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

V Praze vládla po volbách v říjnu 2014 koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Ta se ale na konci loňského října po jednání zastupitelstva rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních, a to nejen hlasy opozice, ale i tehdejší koalice. Od té doby vládne Praze sedmičlenná rada a jednotlivé strany vyjednávají o podobě nové koalice.

  • Václav Novotný (56) - Předseda klubu zastupitelů TOP 09 v Praze. Člen výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy zastupitelstva hlavního města Prahy. 
  • Vystudoval obor finance na Fakultě národohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze. Pracoval v ČSOB, byl ekonomem odborného učiliště, vedoucím finančního oddělení Vojenských staveb a v letech 1990 až 2008 ředitelem Pražské informační služby.V letech 2008 až 2011 pracoval na ministerstvu průmyslu a obchodu jako vedoucí oddělení řízení programu exportu. 
  • Členem TOP 09 je od roku 2009. V roce 2010 byl zvolen členem zastupitelstva hlavního města Prahy, v listopadu 2011 byl zvolen radním pro kulturu, v červnu 2013 náměstkem primátora (pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy). Po komunálních volbách 2014, po kterých TOP 09 přešla do opozice, byl zvolen předsedou klubu zastupitelů TOP 09.
  • Jiří Nouza (52) - Místopředseda klubu zastupitelů TOP 09. Člen finančního výboru a výboru pro životní prostředí, infrastrukturu a technickou vybavenost zastupitelstva hlavního města Prahy. 
  • Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Po studiu začal podnikat, až do roku 2001 se věnoval řízení společností a obchodu. V letech 2001 až 2009 byl úředníkem ministerstev financí a dopravy. Poté pracoval na Ředitelství silnic a dálnic a následně jako šéf vnitřní správy na ministerstvu kultury.
  • V roce 2010 byl zvolen členem pražského zastupitelstva. Byl například předsedou dopravního výboru a členem dozorčí rady dopravního podniku, v roce 2012 několik měsíců dozorčí radě i předsedal. Působil také v dalších výborech a komisích. V listopadu 2012 rezignoval na všechny funkce a zůstal pouze řadovým zastupitelem. Důvodem bylo údajné pochybení při zadávání veřejné zakázky. V červnu 2013 byl zvolen náměstkem primátora pro dopravu, infrastrukturu a životní prostředí. V funkci zůstal do voleb 2014.