Bez alkoholu a s doklady. Na poctivost myslivců dohlíží také policie

Na kontrole u myslivců (zdroj: ČT24)

Alkohol, doklady i technický stav zbraní prověřují policisté během letošní lovecké sezony. Jestli myslivci dodržují všechna pravidla, prověřovali během soboty například v revírech na Pardubicku. Termíny a místa honů se sice musejí hlásit dopředu, Kam ale policisté na kontrolu přijedou, myslivci do poslední chvíle netuší.

Kromě myslivců tak v probíhající lovecké sezoně vyrážejí do lesů také policisté. Při kontrole proběhnou testy na alkohol i ohledání technického stavu zbraní. „U zbraní jsou vždy kontrolována výrobní čísla a zkontroluje se, jestli jde skutečně o tuto konkrétní zbraň a zda je i v rukou příslušného držitele," popsal Petr Ducháč z policejního oddělení zbraní.

Všechny potřebné doklady tak myslivci musí mít u sebe. Proč tolik povinností a ostrahy? Jde totiž o zdraví a někdy také o život. K přísnějším kontrolám vedou policisty hlavně případy z minulých let, kdy opilí nebo neopatrní myslivci postřelili své kolegy.

Podle policistů si ale myslivci v poslední době dávají mnohem větší pozor. „Když ztratím řidičák nebo o něj přijdu, tak ho do roka zpravidla mám zpátky, ale u toho zbrojního průkazu je to otázka několika let," dodává vedoucí honu Jaroslav Vlk. Namátkové kontroly policisté slibují po celou dobu sezony, která obvykle končí až v lednu.