Korejský Nexen začal u Žatce stavět továrnu na pneumatiky

Korejský výrobce pneumatik Nexen Tire zahájil stavbu továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Investice v celkové výši 23 miliard korun přinese zhruba patnáct set pracovních míst. Půjde o třetí největší investici v historii samostatné České republiky.

Prezident Nexen Tire Corporation Kang Pjong-čung řekl, že lokalitu si firma vybrala s ohledem na dostatek budoucích pracovníků.

„Investice, kvůli které jsme se zde sešli, je o budoucím hospodářském růstu,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). To, že se podařilo Nexen přivést, je podle něj důkazem, že Česko je pro zahraniční investory stále atraktivní.

Nezaměstnanost v regionu je asi devět procent

Třetí největší investice v historii samostatné České republiky by podle očekávání politiků a místních samospráv měla pomoci snížit nezaměstnanost v regionu. V Ústeckém kraji je dlouhodobě míra nezaměstnanosti nejvyšší v zemi, nyní se pohybuje okolo devíti procent. Vyjádřeno v absolutních číslech je ve městech v okolí Žatce aktuálně 23 tisíc nezaměstnaných.

„Je tu velká příležitost pro kvalifikované lidi Ústeckého kraje, aby v této továrně našli novou příležitost,“ uvedl Sobotka. „Otázka je, jak se podaří naplnit místa z místních zdrojů,“ řekl novinářům hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Podle něj by mohl být v budoucnu problém pracovní místa obsadit.

Pro nás je velmi důležité, že v blízkém okolí žateckého regionu je velké množství továren, kde se vyrábějí automobilové součástky nebo přímo automobily - Škoda, Volkswagen a další.
Kang Ho-čchan
prezident Nexen Tire

Žatecko je podle prezidenta společnosti dobrou lokalitou právě s ohledem na dostatek budoucích pracovníků. 

Vláda dá kraji kompenzace – ten je použije na další investice v průmyslové zóně

Vláda při uzavření smlouvy se společností Nexen prohlásila, že poskytne kompenzace Ústeckému kraji za slevu na pozemky. „Jedná se o částku zhruba 302 milionů korun, kdy jako pobídku pro Nexen vláda dohodla, že pozemek bude prodán za nízkou cenu. Doposud kraj peníze nedostal,“ řekl Bubeníček.

Tři sta miliónů má jít do dalšího rozvoje průmyslové zóny. Stát teď ale řekl, že bude chtít od kraje spoluúčast. Ten s tím prý ovšem dopředu nepočítal. Majitelem pozemku, na kterém Nexen postaví továrnu, je zatím stále Ústecký kraj.

Pneumatiky
Zdroj: Křenek Jiří/ČTK

Tovární halu investor postaví na území bývalého vojenského letiště. Ze závěrů ministerstva životního prostředí vyplynulo, že stavba nemá významný vliv na životní prostředí. Nyní je dalším krokem získat územní rozhodnutí a stavební povolení. Kapacita záměru je 31 200 pneumatik denně, což je zhruba 11 milionů ročně. 

Továrna má být nejmodernější na kontinentu. Rozloha závodu bude činit 65,4 hektaru, což odpovídá ploše zhruba patnácti fotbalových hřišť.

Výroba by měla začít v roce 2018

Dokončení stavby firma plánuje na přelom let 2017 a 2018 a zahájení výroby v únoru 2018. V době spuštění výroby bude v závodu pracovat přibližně dvě stě až tři sta lidí. V roce 2020 počítá společnost s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby bude zaměstnávat až 1500 lidí.

Nábor zaměstnanců chce firma zahájit v druhé polovině roku 2016. Nejvíce pracovníků bude hledat na pozici operátor ve výrobě.

Vláda uzavřela smlouvu s Nexenem v červnu 2014. Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem. Vláda nabídla Nexenu pobídky za více než 3 miliardy - dostane třeba úlevu na daních nebo dotaci na nově vytvořená pracovní místa.

S Nexenem přicházejí další továrny

Nexen spustil v regionu lavinový efekt. Spolu s ním na sever Čech přicházejí i jeho subdodavatelé, a ti zaměstnají další tisíce lidí. Úřady práce už se chystají na rekvalifikace dělníků a o úpravách učebních oborů uvažují i zdejší školy.

„Někteří investoři, kteří přišli po korejské společnosti, jsou přímo navázáni na investici Nexenu, takže to mělo určitě velký význam, že Nexen se rozhodl svou investici realizovat na Trianglu,“ uvedl hejtman.

Sousední pozemky, o které roky nebyl zájem, si další investoři rozebrali během pár měsíců. Z chodeb úřadů práce by tak mohlo zmizet až 6 tisíc nezaměstnaných. 

Továrna může urychlit dobudování silnice R7

Nexen Tire patří mezi největší světové výrobce pneumatik, působí ve 130 zemích. K rozhodnutí vybudovat závod v Česku přispěla podle zástupců firmy dobrá infrastruktura. Triangle leží u rychlostní silnice R7, která spojuje Prahu s Chomutovem a státní hranicí s Německem.

R7
Zdroj: ČT24

 Obří továrna by mohla urychlit i její dostavbu. Celá silnce měla být totiž hotová už před dvanácti lety, prostřední část ale stále chybí. Silnice je proto čtyřproudá jen v některých úsecích. Podle ministerstva dopravy by dostavba mohla být řešena formou PPP projektu.