Švancara vrátil klíče od stadionu Za Lužánkami městu

Brno - Fotbalista Petr Švancara ve čtvrtek předal fotbalový stadion Za Lužánkami zpět Brnu. Vedení města už hledá nového nájemce. Než ale stadion převezmou další sportovní nadšenci, musí se městští údržbáři postarat o pěstěný trávník.

V kulisách prázdných tribun stadionu Za Lužánkami předával ve čtvrtek odpoledne Petr Švancara symbolicky klíče zpět městu. Jeho pronájem stadionu skončil. „Jak tady člověk půl roku trávil čas téměř denně, má to ještě víc rád, takže je mi z toho smutno,“ svěřil se dnes už bývalý fotbalista, který letos ukončil aktivní kariéru. 

Právě jeho rozlučka a nadšení fanoušků vdechly zchátralému stadionu nový život. Co se městu za 14 let nepovedlo, zvládli Švancara a tisícovka dobrovolníků za pár měsíců. Zarostlý a zchátralý stadion změnili v místo, kde před týdnem přihlíželo exhibičnímu zápasu na 25 tisíc lidí.

Petr Švancara o stadionu Za Lužánkami (zdroj: ČT24)

O stadion se teď bude starat Zeleň města Brna. Ta dostala od Petra Švancary nejen klíče, ale i rady, jak se starat o pěstěný trávník. Ten má hodnotu zhruba tří set tisíc korun, město za jeho údržbu měsíčně vydá dalších devadesát tisíc. „Je to jen a jen o údržbě, to znamená nějaké vitamíny, hnojivo a hlavně pravidelně kropit,“ apeloval stavitel sportovních travnatých ploch Jan Rouzek. Hned po předání stadionu proto začali údržbáři trávník zavlažovat. A budou pokračovat minimálně dalších třicet dní. 

Tak dlouho potrvá, než město vybere nového nájemce. Kritéria jsou jasná: maximální využitelnost. „Aby ten, kdo si to pronajme, stadion využíval a udržoval. Aby tu byly sportovní, ale i různé společenské akce,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander (SZ). 

Fotbal i cokoliv dalšího

Mezi zájemce se přihlásilo i družstvo fanoušků Věříme Zbrojovce. Jsou mezi nimi dobrovolníci, kteří stadion od února uklízeli, i samotný Petr Švancara. „Teď chceme na městě iniciovat, aby byl zbourán horní ochoz. Pak už by stadion nebyl vůbec nebezpečný,“ řekl mluvčí fanoušků Věříme Zbrojovce Marek Fišek. A plnou hlavu plánů má i Petr Švancara. „Mám v hlavě asi dvě utkání, která by se tady mohla odehrát. Určitě jedno - ať nemusíme chodit daleko - bude spojené s Pepou Masopustem,“ poodhalil Švancara. 

Dostalo by se tak i na několik tisíc fanoušků, které na sobotní zápas kvůli snížené kapacitě pořadatelé nepustili. Švancara se teď všem omlouvá - telefonicky nebo mailem - a kdo chce, tomu vrátí i vstupné.