Blesk zdemoloval rodinný dům. Noční oblohu jich rozsvítilo 50 tisíc

V Hodoníně na Chrudimsku uhodil v noci blesk do rodinného domu se stodolou a přístavky. Stodola začala hořet, oheň se pak rozšířil na dům. Sedm lidí včetně čtyř dětí stačilo před ohněm z domu utéct, na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů. Požár dostali pod kontrolu po dvou hodinách, škoda byla předběžně vyčíslena na dva miliony korun.

Ohlušující rána přišla kolem třetí hodiny v noci, spolu se štiplavým dýmem probudil celou rodinu. „Vyběhli jsme s dětmi, to už se valil kouř a už jsme se nemohli vrátit zpátky,“ popisuje obyvatelka vyhořelého domu Romana Binková. Požár byl ničivý a velmi rychlý. „Během hodiny bylo po domě,“ přibližuje starosta Miroslav Blažek (nez.).

Dýmající ruiny rodina přenechala péči hasičů a přesunula se dočasně k babičce, která jí poskytla azyl. Dům, z něhož zbyly pouze obvodové zdi, nebyl proti zásahu bleskem pojištěn. Pomoc rodině nabízí obec i první dobrovolníci.

Během noci zbrázdilo oblohu přes 50 tisíc blesků

Během bouřlivé noci blesky prošpikovaly nebe nad různými místy Česka, uhodilo jich 51 475. Nejde ale zas o takovou raritu, podobné množství jich udeří během jediné noci zhruba třikrát za prázdniny. Za celý červenec se nad Českem rozzáří v průměru až 150 tisíc výbojů.

Nejbohatší na blesky byla doba před půlnocí, ukazovaly se především na západě republiky. Právě v tu chvíli nad Plzeňským, Karlovarským a Ústeckým krajem udeřilo až 400 bleskových výbojů za minutu. Bouřka se pak během další hodiny přesunuly nad střední Čechy a Prahu. Postupně se blesková aktivita začala přemísťovat na východ, počet výbojů se už snižoval.

„Počet blesků za jednotku času závisí na tom, jakým způsobem je bouřkový oblak elektrifikován, kolik nabitých částeček obsahuje. V létě je rozdíl mezi teplotou vzduchu ve vrstvách blízko povrchu země a v těch vyšších vrstvách větší než v zimě, tudíž je tam větší šance, že se vytvoří bouřkový oblak, obzvlášť ten mohutný,“ vysvětluje Ivana Kolmašová z Ústavu fyziky atmosféry.