Do polí! Na jihu Moravy naplno začaly žně

Jižní Morava – Kombajny vyjely do moravských polí, díky teplému počasí uplynulých týdnů letos dokonce v předstihu. Zemědělci ale očekávají spíš podprůměrnou úrodu. Zrna jsou malá kvůli suchu. V době dozrávání obilí totiž v některých oblastech nepršelo až sedm týdnů.

Klasy ozimé pšenice letos zezlátly o víc než týden dřív než obvykle. S předstihem tak musel do kombajnu i Michal Heager. Čekají ho dva měsíce na polích. „Začínal jsem s tátou, jezdil jsem už od mala. Teď jsem konečně dostal svůj, tak mě to začalo bavit,“ těší se na sklizeň kombajnista. 

Obilí, respektive zrnek v klasu, je ale letos míň a navíc nenarostla, jak by měla. „Pokud by byl normální rok, sklízeli jsme mezi pěti až šesti tunami. Letos to vypadá, že se to pohybuje od dvou a půl do čtyř tun,“ vyčíslil zemědělec Bronislav Formánek ze Znojemska. 

V květnu a červnu totiž v některých oblastech na Břeclavsku a Znojemsku nezapršelo dlouhých sedm týdnů. Celé rostliny tak seschly. Rozhodujících teď bude dalších čtrnáct dní, kdy zemědělci naopak potřebují teplo a sucho. Dozrávat totiž bude ječmen a řepka. 

Slunce ale pomůže i obilí. Vyzrálá zrna totiž potřebují dostatek tepla, aby se zbavila vody. Až pak je může Michal Heager se svými kolegy začít sklízet.