Ústecké muzeum opět v problémech. Netuší, komu zaplatilo statisíce

Kvůli podezření ze zpronevěry začala policie šetřit hospodaření muzea v Ústí nad Labem. Audit, který nechal vypracovat nový ředitel Václav Houfek, totiž odhalil sérii podezřelých plateb. V muzeu nevědí, komu vyplatili statisíce korun. „V tuto chvíli tam máme některé účetní operace, u kterých není průkazné, kam ty peníze šly," potvrdil ředitel muzea. Návštěvníků by se ale problémy neměly nijak dotknout, také vstupné zůstává stejné.

Muzeum mělo posílat pozdě i sociální pojištění zaměstnanců, přestože peníze mělo. Jiné platby prý zastavilo úplně. Státní zastupitelství dostalo trestní oznámení před pár dny. Počínající vyšetřování nechce komentovat.

Muzeum ročně hospodaří se zhruba dvaceti miliony, většina z toho jsou ale fixní náklady a na investice má asi 5 milionů. Podezřelé platby mají být ve statisících. Policie by měla prověřovat hospodaření muzea za poslední dva roky. Tehdejší ředitel Miroslav Král chyby odmítá. „Dokud nebudu vědět, o co se jedná, tak se k tomu vyjadřovat nebudu," řekl Král.

Ústecké muzeum postavené za skoro půl miliardy řeší od slavnostního znovuotevření jeden problém za druhým. Podle kriminalistů bylo o 50 miliónů předražené, dotační úřad si vzal za chyby zpět 300 milionů.

Ústecké muzeum opět v problémech (zdroj: ČT24)