Na třech místech platí zákaz koupání

V půli prázdnin zakázali hygienici koupání na třech místech v republice. Voda nevhodná ke koupání, což je jen o stupeň méně riziková kategorie, je na 15 sledovaných lokalitách. Chladnější počasí v minulých dnech ale leckde naopak pomohlo kvalitu vody zlepšit.

Počasí v minulých dnech ke koupání příliš nelákalo, o víkendu by se to ale mělo změnit. Meteorologové předpovídají, že v sobotu bude jasno až polojasno, jen přechodně až oblačno, a nejvyšší teploty dosáhnou 24 až 28 °C. Na neděli pak předpovídají teploty ještě o stupeň vyšší.

Tři lokality už mají černého smajlíka

Kdo míří k vodě, určitě by se měl vyhnout místům, kde platí zákaz koupání. Tam je totiž voda nebezpečná. Zákaz aktuálně platí ve třech lokalitách v republice. Jde o rybník Hnačov na Klatovsku, kde je velké množství sinic. Dočasně zakázáno je koupání u autokempu u nádrže Rozkoš na Náchodsku. Třetí vodní plochou, kde by se nikdo neměl koupat, je Velký rybník v Karlovarském kraji.

Hygienici používají pro popis znečištění vody pětistupňovou škálu. Údaje o výsledcích měření jednotlivých krajských hygienických stanic jsou k dipozici centrálně na webu koupací vody. Zákazu koupání tam na mapě odpovídá černá ikona - lidově řečeno černý smajlík.

Voda nevhodná ke koupání na 15 místech v ČR

Další riziková kategorie je voda nevhodná ke koupání. Ta je na škále hygieniků hned o příčku výš než úplný zákaz. A odpovídá jí červený smajlík. Aktuálně je takto označeno 15 míst v republice. Voda tam představuje zdravotní riziko.

Voda nebezpečná ke koupání - zákaz koupání

  • Rybník Hančov (PLZ)
  • Velký rybník (KV)
  • VN Rozkoš - u autokempu (HK)

Voda nevhodná ke koupání - představuje zdravotní riziko

  • jezero Michal Sokolov (KV)
  • koupaliště Rolava - pláž (KV)
  • rybník Valcha (PLZ)
  • Staňkovský rybník (JČ)
  • VN Orlík - veřejné tábořiště Vojníkov (JČ)
  • VN Orlík - Popelíky (STČ)
  • VN Orlík - Trhovky (STČ)
  • VN Orlík - Lavičky (STČ)
  • písník Bakov nad Jizerou (STČ)
  • koupaliště ve volné přírodě Šeberák - pláž u mola (PHA)
  • přírodní koupaliště Zákupy (LIB)
  • koupaliště Sluníčko - Chrastava (LIB)
  • Stříbrný rybník - dětská část (HK)
  • rybník Velké Dářko (Vysočina)
  • VN Sedlice (Vysočina)

Zdroj: www.koupacivody.cz

Kde v regionech se raději nekoupat?

Ve středních Čechách zatím hygienici koupání nikde nezakázali, nejhorší voda tam je ale na Orlické přehradě a nově také v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. V Praze není voda vhodná ke koupání jen v rybníku Šeberák v Kunraticích.

Hygienici nedoporučují ani koupání v Zákupech na Českolipsku, a to kvůli nebezpečným cerkáriím, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. V koupališti v Chrastavě u Liberce mohou být bakterie, které naznačují fekální znečištění. Následkem mohou být vyrážky, zvracení a průjem.

Voda nevhodná ke koupání je také na karlovarském koupališti Rolava i na největším přírodním koupališti v kraji, sokolovském Michalu. Nebezpečné pak je koupání ve Velkém rybníce v Hroznětíně kvůli výskytu vodního květu a sinic. Z vodních ploch na Vysočině jsou podle zjištění hygieniků nevhodné ke koupání rybník Velké Dářko na Žďársku a nádrž Sedlice na Pelhřimovsku. I tam je ve vodě velké množství sinic.

Kvalita vody se od posledního měření zhoršila v Máchově jezeře, děti, alergici a těhotné by se proto po koupání měli osprchovat. Mezi vodní nádrže se zhoršenou jakostí vody tento týden hygienici zařadili také rybník Černý na Jihlavsku, dalešickou přehradu na Třebíčsku a tři vodní plochy v okrese Žďár nad Sázavou - Domanínský rybník, Medlov a vodní nádrž Pilská. V Moravskoslezském kraji to je Bohušovský rybník na Bruntálsku.

Chladnější počasí v minulých dnech přitom pomohlo zlepšit kvalitu vody například v Tanvaldu na Jablonecku, lidé se tam na koupališti mohou opět koupat bez omezení. Zlepšila se také kvalita vody v Brněnské přehradě, která byla ve druhé půli července méně kvalitní vlivem velkých veder. V zrekonstruované Plumlovské přehradě u Prostějova hygienici podle výsledku rozboru označili kvalitu vody stupněm jedna z pětibodové škály, před týdnem pro ni platil druhý stupeň.

V exponovaných oblastech se voda kontroluje i jednou týdně

Miroslav Staněk z Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje ve Studiu 6 vysvětlil, že minimální četnost, kdy se odebírají vzorky vody, je jednou za 28 dní. Pokud je voda i z dřívější zkušenosti horší a dá se očekávat rozvoj sinic a řas, odběry se dělají jednou za 14 dní. "Ve velmi exponovaných oblastech kontrolujeme přímo v sezoně vodu jednou za týden," dodal hygienik Miroslav Staněk.

U vody se sleduje průhlednost, odebírají se vzorky na biologický rozbor – jde především o sinice a řasy. Sleduje se i mikrobiologie a smyslově postižitelné vlastnosti jako plovoucí znečištění, odpady plovoucí ve vodě, olejové filmy.

Brněnská přehrada: Z oranžového smajlíka modrý

Problémem Brněnské přehrady byly při předchozím měření sinice. Hygienik Miroslav Staněk ale ve Studiu 6 konstatoval, že sinice mají určitý životní cyklus. "Jejich kulminace probíhala předminulý týden a začátkem minulého týdne, kdy jsme odebírali vzorky," uvedl. Proto byla při předchozím měření voda z Brněnské přehrady kvalifikována 3. stupněm, tedy jako voda se zhoršenou jakostí.

"Ale v následujících řádově 10 dnech se kvalita vody zase výrazně zlepšila, až na 1. stupeň, to je voda vhodná ke koupání," doplnil Miroslav Staněk s tím, že teď se v Brněnské přehradě proto můžou koupat i lidé s citlivou pokožkou.

Studio 6: Kvalita vody v Jihomoravském kraji (zdroj: ČT24)

Sinice produkují toxin - u lidí se po koupání objevují kožní problémy:

  • vyrážky
  • začervenání
  • svrbění

Kvalita vody ke koupání odpovídá polovině srpna 2014

Kvalita vody se zhoršuje v závislosti na klimatických podmínkách. "Voda je v podstatě živý organismus a reaguje na vlivy prostředí. Když je dlouhodobě teplo a neprší, bakterie, které jsou ve vodě, se množí a způsobují potom zdravotní problémy," konstatoval na začátku července hygienik z Plzeňského kraje Přemysl Tomašuk. Dodal, že to samé platí u sinic nebo cerkárií.

Zástupkyně hlavního hygienika ČR Jarmila Rážová ve Studiu ČT24 uvedla, že velké teplo, které panovalo po část července, v podstatě posunulo kvalitu vody ve srovnání s loňským rokem o 14 dní dopředu. "Stav vod, které nejsou příliš vhodné ke koupání, teď odpovídá polovině srpna loňského roku," doplnila Rážová.

Zástupkyně hlavního hygienika o kontrole kvality vody ke koupání (zdroj: ČT24)

Voda nevhodná ke koupání: voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zhoršená jakost vody: mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců (těhotné ženy, děti, osoby trpící alergií, osoby s oslabeným imunitním systémem) by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat.

Voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi: Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci především se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.

Voda vhodná ke koupání: Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi.

Události ČT: Voda je většinou vhodná ke koupání (zdroj: ČT24)