Víkendová lokálka z Opavy se prodlouží do Svobodných Heřmanic

Opava - Víkendový letní provoz na trati romantickým údolím řeky Hvozdnice na Opavsku budou už druhým rokem zajišťovat tamní obce. Oproti loňsku přibude nový páteční spoj a trasa se prodlouží do Svobodných Heřmanic. Moravskoslezské hejtmanství loni na jaře odmítlo celotýdenní osobní dopravu jako ztrátovou dále dotovat. Obce si sehnaly soukromého dopravce. Kraj jim na něho nakonec přispěl.

Rozhodnutí zachovat na sto dvacet let staré trati alespoň omezený provoz vlaků obce nelitují. „Osvědčilo se nám to. Návštěvnost byla dobrá. Převažovali cestující z Opavy, ale vlaky využívají i lidé z okolí,“ uvedl starosta Slavkova a předseda mikroregionu Hvozdnice Vladimír Chovanec.

Víkend Hvozdnického expresu začne nově už v pátek

Kraj rozhodl o úplném ukončení osobní dopravy mezi Opavou východem a Jakartovicemi v dubnu minulého roku. Obce se s tím nesmířily. Začaly shánět peníze na soukromého dopravce a s pomocí kraje se jim to podařilo. „Zejména na konci prázdnin jezdil motorák slušně obsazený,“ uvedl také Jan Šatava, člen představenstva společnosti Railways Capital.

Motorák
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Zatímco od roku 2007 společnost jezdila jen do Jakartovic, letos bude zajíždět o zastávku dál - do Svobodných Heřmanic. Původní trať z roku 1892 končila až v Horním Benešově, kvůli poddolování a poklesům půdy byla roku 1970 zkrácena do Svobodných Heřmanic a později se konečná posunula ještě o jednu zastávku blíž k Opavě do Jakartovic.

Novinkou bude v letošním roce také zavedení spoje v podvečer v pátek. Dopravce si kvůli tomu pořídil další vagón s kapacitou 60 míst. „Navíc budeme mít prostor i pro kola a kočárky,“ uvedl Jan Šatava.

Kraj je spokojen s úsporou a na omezený provoz přispívá

Náklady dosahují celkem asi 350 tisíc. Opava a šest obcí podél trati dávají dohromady 150 tisíc korun, Moravskoslezský kraj přispívá 200 tisíci. Na tom, že zrušení pravidelné osobní dopravy bylo správné rozhodnutí, trvá. „Ve všední dny jsou vlaky plně nahrazeny autobusy, což je rozhodně lepší řešení. Především nám to přineslo úsporu asi šest milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana Daniel Havlík z ČSSD.