Brněnské veletrhy mají nové představenstvo i dozorčí radu

Brno - Primátor, místostarosta a zastupitelka. Tyto tři dnes zvolila valná hromada na zasedání do představenstva Brněnských veletrhů. Vyměnili tak trojici politiků z nynější opoziční ODS a ČSSD. Důvodem bylo, že předchozí členové představenstva ve funkcích seděli, i když byli spojení s minulým vedením radnice. Celá výměna proběhla na žádost města Brna, které je třetinovým vlastníkem akcií společnosti.

Jednání trvalo tři čtvrtě hodiny a akcionáři na něm skoro jednomyslně přijali návrh města na nové členy představenstva firmy. Nově v něm tak zasedne brněnský primátor Petr Vokřál (ANO), místostarosta Brna-střed Jiří Švachula (ANO) a zastupitelka městské části Vinohrady Jitka Ivičičová (KDU-ČSL). Dva prvně jmenovaní mají léta zkušeností s vedením velkých firem. Ivičičová pracuje jako právnička pro mezinárodní společnost. Valná hromada ale také zvolila nového člena dozorčí rady - radního Matěje Hollana (Žít Brno).

Výměna členů orgánů společnosti souvisí s výměnou politiků na radnici po loňských komunálních volbách. „Šlo o čistě formální záležitost. Doufám, že noví členové budou pro firmu přínosem,“ popsal usnesení valné hromady generální ředitel Brněnských veletrhů a. s. Jiří Kuliš.

Z představenstva proto odešli Stanislav Michalík a Petr Kratochvíl (oba ODS) a Miloslav Humpolíček (ČSSD). Funkce se také musel vzdát dosavadní předseda dozorčí rady Jiří Oliva (ČSSD). Noví členové, pokud jsou pro svou politickou funkci takzvaně uvolněni, nepobírají za své členství žádné odměny.

BVV nebo Veletrhy Brno?

Od roku 2001 je oficiální název společnosti Veletrhy Brno, a. s. Zkratka BVV z původního firemního názvu Brněnské veletrhy a výstavy zůstala natolik v povědomí, že je nadále používána jako zkrácený název společnosti.

„Místostarosta Švachula má v městské části, ve které je areál, na starosti majetek. Zastupitelka Ivičičová je daňová poradkyně. V době, kdy bude docházet k majetkovým změnám v akciích, bude přínosem. Já zase mám zkušenosti s akvizicemi řady firem. Navíc bych stejně jako primátor musel prodej řešit,“ vysvětlil Vokřál, proč město jmenovalo právě tyto politiky.

Bývalý předseda dozorčí rady Brněnských veletrhů Jiří Oliva (ČSSD) byl v jejím vedení rok. Teď ho nahradil bakalář muzikologie a brněnský radní Matěj Hollan. „Nebudu předstírat, že rozumím byznysu a ekonomice v Brně. Veletrhy je ale nutné pojímat v širším kontextu. Bude se třeba jednat i o dalším využití,“ řekl Hollan. Podle něj je z tohoto důvodu vhodné, že je v dozorčí radě, i když jeho ekonomické znalosti nejsou na vysoké úrovni.

Stane se Brno majoritním vlastníkem veletrhů?

Už téměř před třemi lety posvětilo tehdejší brněnské zastupitelstvo záměr koupit podíl Veletrhů od německé skupiny Messe Düsseldorf. Ta vlastní 61 procent akcií. Záměr je prodat firma oznámila v roce 2012. Město Brno má v akciové společnosti Veletrhy podíl 34 procent, na část akcií německého vlastníka má proto předkupní právo.

Přibližná cena většinového podílu německé firmy zatím stále není známá. Bývalý brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) ale v minulosti uvedl, že odhady hovoří o 770 milionech korun. Město totiž může koupit pouze celý balík 61 procent akcií, a to znamená, že by muselo nakoupit víc, než potřebuje. Magistrátu by totiž stačilo k získání většinového podílu dokoupit jen 17 procent. Německý vlastník navíc požaduje okamžité splacení půlmiliardové půjčky, kterou Veletrhům poskytl. Dlouho protahovaný prodej 64 procent akcií, které vlastní německá společnost, chce letos město dokončit.

Brněnské výstaviště se s výstavní plochou 130 tisíc metrů čtverečních řadí do první třicítky největších výstavišť světa. Bylo vybudováno úmyslně mezi Prahou a Bratislavou u příležitosti oslav 10. výročí založení Československa. Řada budov výstaviště patří ke skvostům funkcionalistické architektury. Nejmodernější je pavilon P otevřený v červnu 2009.