U rybníka Džbán měly vyrůst domy, Praha zvažuje odkup pozemku

Praha – Na pozemku kolem rybníka Džbán u Divoké Šárky byla plánována bytová výstavba. Proti záměru se postavili místní i Praha 6. Navíc se nepovedlo prosadit změnu územního plánu, takže stavba není možná. Řešení by mohl přinést prodej hlavnímu městu.

Území okolo nádrže, které je považováno za vstupní bránu do Šáreckého údolí, chrání stavební uzávěra. Podle současné podoby územního plánu lokalita slouží výhradně odpočinku a rekreaci. Společnosti Molepo, která pozemky dříve koupila od podniku Pražská kanalizace a vodní toky, tak není proti se prostoru vzdát. „Změna územního plánu je v tuto chvíli neprůchozí, jsme proto ochotni jednat o prodeji,“ uvedl za Molepo mluvčí Marek Roll.

Hlavní město by o odkup mělo zájem, potvrdila to mluvčí magistrátu Petra Hrubá. „Rozhodující bude cena, ale tak daleko jednání prozatím nejsou a je předčasné se o konkrétních částkách bavit,“ řekl mluvčí firmy Roll.

DOPLNĚNÍ 28.LEDNA: ČTK citovala z média E15 informaci o tom, že za pozemky kolem Džbánu měla společnost Molepo zaplatit asi 80 milionů korun. Občanského sdružení Veleslavín-Vokovice k životu upozornilo, že při tehdejší dražbě pozemků podniku Pražské kanalizace a vodní toky byla jejich souhrnná cena necelých 74 milionů korun. To zahrnovalo nejen oblast Džbánu, ale i další jako koupaliště Hostivař. Podle sdružení stálo 18,5 hektaru kolem Džbánu při dražbě zhruba 54 milionů korun.  Cena tak měla být v průměru 290 korun za metr čtvereční.

Majitel pozemků chtěl na břehu, který v současnosti slouží jako koupaliště, vybudovat bytové domy. Přestavba se měla dotknout chátrající budovy, kde plánoval vytvořit místo pro bydlení. Místo parkoviště nedaleko kempu měly vyrůst výškové budovy s výhledem na Prahu a do údolí Divoké Šárky. Projekt počítal s novým krytým i venkovním sportovištěm.

Vizualizace firmy Molepo plánu zástavby u Džbánu
Zdroj: ČTK/PR/Molepo