Ze Šanghaje zpět do Pístiny: Zlatá olympionička je doma

Pístina - V Pístině na Jindřichohradecku oslavují návrat zlaté olympioničky ze speciálních her v Číně. Nejcennější kov přivezla obyvatelka tamního ústavu sociální péče, mentálně postižená Anna Žáčková, když v Šanghaji triumfovala v cyklistickém sprintu.

Za zlatou olympijskou medaili dostala úspěšná cyklistka zákusky a nové stolní hry. V klubovně se sešla většina jejích fanoušků. Na plátno se promítaly záběry z Šanghaje a během zpovídání vítězky šel její cenný kov z ruky do ruky.

„Jsme rádi, že pro nás tohle vybojovala,“ pochválila osmadvacetiletou zlatou olympioničku, která cestovala do Šanghaje jako náhradnice, starostka Pístiny Vlasta Petrová. Půlkilometrovou trať nakonec pístinská cyklistka projela nejrychleji ze všech. „V Číně se mi líbilo a závodění také,“ prohlásila spokojená vítězka, která má vítězné kolo se startovním číslem na pokoji vedle postele.

V létě šlape do pedálů dvakrát týdně. Na cestu se s ní vydávají trenérky a desítka dalších klientů a společně leckdy zdolají i třicetikilometrovou trasu. V zimě hodlá zlatá olympionička trénovat na běžkách. Na kolo se zase posadí až v příštím roce, kdy ji čekají další celorepublikové závody.

Na speciální olympiádě reprezentovalo Českou republiku padesát sportovců s mentálním postižením. Výprava přivezla domů 15 zlatých medailí.