Skauti slaví sto let skautingu výstupem na vrcholky českých hor

Hradec Králové - Ranním výstupem na 140 kopců a vrcholů hor oslavili století existence skautského hnutí čeští junáci. Vypravili se například na Sněžku, Říp nebo Blaník, aby symbolicky přivítali úsvit druhého století skautingu.

Strmý a svižný výšlap na hrad Bezděz hned po probuzení? Pro mladoboleslavské vodní skauty žádný problém, jsou zvyklí chodit. Je to pro ně taková třešnička na dortu. Na Bezděz se vydali oslavit sto let skautingu. Jak sami členové oddílu říkají, skauting junáky učí životu v přírodě a samostatnosti, například doma zvládnou i vaření. V programu samozřejmě nechybí ani tábory a expedice.

Každý junák vzpomíná na chvíle, kdy skládal slib. Kapitán oddílu s bobrem ve znaku Jaroslav „Bubla” Šebek slíbil věrnost ideálům čestnosti, kázně, zdatnosti, pomoci slabším či ochraně přírody v roce 1968. Potom byl skauting u nás umlčen, ale skautské zvyky žily tajně dál. Člen oddílu Jiří „Rob” Maršík objasňuje: „Byli jsme turistickými oddíly nebo vodácko-turistickými oddíly. Děti se učily tábořit, učily se znát přírodu, učily se dělat uzle, jezdit na vodě, hlavně poznávat a milovat přírodu.”

Junáci z Boleslavi se nedávno vrátili z Aljašky. S americkými kamarády žili v divočině a předvedli jim dovednosti, které se naučili doma, v loděnici na březích Jizery.

„Hodně nás obdivovali, že naši kluci vyhráli soutěže,” chlubí se Jaroslav „Bubla” Šebek.

Ode dneška začíná český i světový skauting druhé století své existence.