Radní chtějí vést obchvat Českých Budějovic pod zemí

České Budějovice - Radnice v Českých Budějovicích se chystá část plánovaného dálničního obchvatu skrýt pod zem. Hodlá tak předejít sporům s ochránci přírody a odpůrci stavby. Podle radních je nový návrh šetrnější ke krajině i lidem. Silničářům se naopak zdá příliš nákladný.

Trasa obchvatu má zůstat stejná, bude ovšem vedená pod zemí. Na povrchu tak nevyrostou žádné rozsáhlé náspy či betonové mosty. „Hledáme nejoptimálnější možné řešení tak, aby zásah do krajiny byl co nejmenší,” podotýká k návrhu Juraj Thoma (ODS), primátor Českých Budějovic. Kilometr dlouhý tunel by měl vést pod Dobrovodským potokem. Původní plán silničářů v tomto úseku počítal s dvousetmetrovým mostem.

„Obávám se, že při nedostatku peněz tento návrh asi neprojde,” myslí si Jaroslava Brožová z občanského sdružení Jihočeské matky. Radniční návrh totiž zvyšuje náklady na výstavbu osmikilometrového obchvatu přibližně o jednu miliardu. Podle náměstkyně českobudějovického primátora Ivany Popelové (ODS) je však investice v dané oblasti pro stát únosná.

Silničáři, kteří obchvat postaví, ať bude jeho podoba jakákoliv, nový projekt zkoumají. Zatím v něm spatřují technické nedostatky, o kterých se s radními chystají jednat.České Budějovice městský obchvat naléhavě potřebují. Dopravní situace v centru města je v současnosti neúnosná. Pokud nenastanou žádné komplikace, měla by být výstavba zahájena do tří let.