Pátrání po tanku na dně Labe končí pro letošek neúspěchem

Děčín - Tým Českého rozhlasu dnes ukončil třídenní pátrací akci po tanku, který měl zůstat pod hladinou Labe od konce druhé světové války v blízkosti Dolního Žlebu na Děčínsku. Zprávy o jeho potopení objevil režisér Petr Slavík teprve loni v rozhlasovém archivu. Přesnou lokaci místa hledači určili na základě svědectví pamětníka. Cennou válečnou kořist se jim přesto najít nepodařilo - museli se spokojit jen s několika drobnějšími nálezy.

„Pamětník mluvil o tak konkrétních kamenech a o tak konkrétních věcech, takže myslím, že hledáme správně,“ věřil v úspěch ještě dnes odpoledne Slavík. V případě, že by potápěči tank opravdu nalezli, byl by pravděpodobně v dobrém stavu.

Námitky, že by při nízkých stavech Labe už musel tank někdo dávno objevit, vyvrátili znalci řeky již na začátku pátrání. „Skutečně by tady mohl být, protože směrem od přívozu se hloubky zvětšují a jsou tady prohlubně, kde je až sedm metrů vody,“ je přesvědčený Jiří Mach z Povodí Labe.

Tank se nenašel, s prázdnou ale pátrači neodjedou

Třídenní pátrání nakonec přineslo jen dílčí úspěch. Potápěči nalezli dnes odpoledne na dně řeky bednu s 300 náboji do kulometu, který mohl k tanku patřit. Samotný tank se ale tentokrát objevit nepodařilo. Další pátrání zahájí tým Českého rozhlasu nejspíše příští rok.

Nejvýznamnější nález, který se během letošní mise podařilo vylovit nemá s válkou nic společného. Je jím část řetězového pohonu, po kterém se kdysi lodě posunovaly po řece podobně, jako vagony zubačkové dráhy.

Do hlubin historie
Zdroj: ČT24