Lidé na Ústecku nechtějí výrobní halu

Teplice - Radnice Újezdečku u Teplic chce prodat parcely soukromé firmě, která plánuje, že na pozemku postaví výrobní haly. To se nelíbí místním lidem. Halu by totiž měli jen několik desítek metrů od svých domů. Podle radnice ale nová hala život v obci neovlivní.

Hluk a nápor kamionů. Toho se obává část obyvatel Újezdečku na Teplicku. Radnice chce pozemky za jejich novými domy prodat soukromé firmě. Ta plánuje výstavbu výrobní haly na zpracovávání dřeva. Místní lidé stavbu odmítají a sepsali proto petici.

„Obecní úřad nám řekl, že tady všude bude obytná zóna,” uvedla iniciátorka petice Zuzana Odvárková. Starosta Újezdečku Petr Pokorný ale tvrdí: „Bude to minimálně 350 metrů od těch domků a vůbec to nebude hlučné.” „Máme dvě průmyslové zóny z obou stran tady kolem obce, myslím, že třetí zóna by byla pro obci už veliká zátěž,” nesouhlasí Odvárková.

Pozemky, které chce obec prodat, získala zadarmo převodem od Pozemkového fondu. Podmínkou bylo, že na louce vyrostou nové rodinné domky. Teď musí obec pozemky buď vrátit, nebo zaplatit. „Pozemkovému fondu zaplatí za pozemky, jako by to byly stavební pozemky, tedy nikoli jako zemědělská půda,” uvedl mluvčí Pozemkového fondu Michal Bureš.

Radnice tvrdí, že s investorem přijdou do obce i peníze. Firma přislíbila, že postaví sportovní areál a minigolf. Pozitivem by mohla být i nová pracovní místa. Obec připravuje k prodeji 77 parcel pro nové rodinné domky, od těch by měla být výrobní hala vzdálena jen necelých 250 metrů.