Dům ve Větřní je po výbuchu plynu ze třetiny zničený

Větřní (Českokrumlovsko) - Asi třetina bytového domu ve Větřní na Českokrumlovsku, kde ve středu vybouchla zřejmě propanbutanová láhev, bude zřejmě určena k demolici. Dva byty jsou prakticky zcela zničené, mají popraskané zdi a zčásti jsou bez střechy. Na místě je starosta obce Jiří Kubík spolu s hasiči a statikem. Zjišťují příčiny neštěstí a rozsah škody.

Asi osmdesátiletá žena z bytu, kde plyn vybouchl, leží na traumatologickém oddělení českobudějovické nemocnice. Starosta zatím nemá podrobnosti o jejím zdravotním stavu. Šest obyvatel domu strávilo noc v místním hotelu, další tři odešli k příbuzným a tři zůstali ve svých bytech, ovšem bez tepla a vody. „Nyní zjišťujeme, zda lze technicky zabezpečit to, abychom mohli odpojit zdemolovanou část domu. Tím by bylo možné opět pustit vodu a začít vytápět v bytech, které výbuch neponičil,“ uvedl Kubík.

V domě, který stojí v sousedství radnice, je celkem 11 bytů. Výbuch poškodil sedm z nich. Žijí tam hlavně starší lidé, děti tam podle starostových informací nebyly. Poškozený dům je obecní, škoda zřejmě přesáhne milion korun. Uchráněné hodnoty vyčíslili hasiči také na milion korun.