Liberecký kraj provádí inventuru dopravního značení

Liberec - Prověrku dopravního značení na celém Českolipsku nařídil Liberecký kraj. Právě tento okres se potýká s největší nehodovostí v kraji. Inventura značení má odhalit riziková místa a navrhnout zlepšení na silnicích všech kategorií. Někde značky chybí, jinde zase působí kontraproduktivně.

„Kontrolujeme všechno, za jízdy zkoumáme, zda jsou omezení účinná či nejsou zbytečná. Například zákazy předjíždění, nebezpečné křižovatky a riziková místa, kde se může zlepšit bezpečnostní situace,” říká dopravní expert Stanislav Huml.

Za nejrizikovější místa označili dopravní experti silnici mezi Novým Borem a Českou Lípou a také křižovatku v Novém Boru směrem na Liberec a Kamenický Šenov. „Křižovatka není vůbec značena svislými značkami, ukazatele nad silnicí jsou matné a zavádějící, takže nikdo neví, kam má jet, a proto jsou tu havárie,” neskrývá rozhořčení náhodně oslovený řidič Václav Koutecký.

Na základě revize se bude kraj snažit sporná místa co nejlépe označit tak, aby značky byly pro řidiče co nejsrozumitelnější. Stále se vyskytují místa, která svým označením řidiče spíš matou a brání tak plynulé jízdě. Radní Libereckého kraje Vladimír Richter (ODS) považuje matoucí značení za dračí vejce uplynulých let. „Jak postupně vznikaly jednotlivé silnice, tak tam staré značky zůstaly. Dnes nemají opodstatnění ani logiku.”

„Zároveň jsme si objednali kontrolu značení místních cílů, například Česká Lípa 10 km. Byli bychom rádi, kdyby se i toto značení v rámci Libereckého kraje zlepšilo,” dodává vedoucí dopravního odboru v libereckém kraji Stanislava Jakešová.

Největší pozornost ale zaměřuje kraj na značky omezující rychlost jízdy. Množí se totiž stížnosti řidičů, že na řadě míst je zbytečně nařízena nižší rychlost. Prověrka ale zatím nic takého na Českolipsku neodhalila. „Celkově je málo míst, kde by byli řidiči šikanování zbytečným snižováním rychlosti. Taková místa tu téměř nejsou,” potvrzuje Stanislav Huml.

Pokud se inventura na Českolipsku osvědčí, nechá kraj stejným způsobem zmapovat i zbylé tři okresy.