Na Šumavě řádí zloději dřeva

České Budějovice - O padesát dva vzrostlých stromů přišly tento týden Lesy České republiky u Borových Lad na Šumavě. Podobných případů přitom evidují policisté jen v jižních Čechách nejméně několik desítek. Podle správců a majitelů lesů objem krádeží po čtyřleté pauze znovu roste. Hlavní nápor zlodějů policisté i lesníci očekávají koncem léta a na podzim.

Nikdy nevíme, jestli v našem lese budou ještě pořád vzrostlé stromy, nebo už jen pařezy – to je obava, která v současné době trápí majitele a správce, a to bez ohledu na to, zda se starají o desítky nebo desítky tisíc stromů. „Dnes je skutečností, že majitelé chodí do lesa s velkým očekáváním, kde jim co zmizelo,“ prohlásil Ivo Melíšek z Lesů Hluboká.

Lesy České republiky už přijaly některá mimořádná opatření. „Tam, kde je složeno dřevo, buď podnik, nebo smluvní partneři co nejrychleji odváží dřevo z lesa pryč. Hlídky našich lidí se navíc pohybují ve zvýšené míře v terénu,“ řekl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Šumavu trápí zloději stromů (zdroj: ČT24)

I přesto policisté na Prachaticku evidují za poslední týdny desítky případů. Zloději se krom toho začali specializovat. „Posun pozorujeme zejména v oblasti palivového dříví,“ podotkla Martina Joklová, mluvčí Policie ČR v Prachaticích.

Zatímco za celý loňský rok prachatičtí policisté řešili čtyřicet větších krádeží palivového dřeva, letos je to už třicet případů. Majitelé lesů a oslovení šumavští starostové vysvětlují tuto situaci jednoduše – dochází k ní podle nich vždy, když se nakombinuje nedostatek palivového dřeva a rostoucí ceny energií.