Ve Volyni se pod kamiony propadá hlavní náměstí

Volyně – Klenby středověkých sklepů, které jsou pod náměstím ve Volyni, nezvládají nápor dopravy a hroutí se. Řidiči se tak na povrchu potýkají s hlubokými kolejemi a množstvím děr. Ředitelství silnic a dálnic už připravuje akutní opravy. Podle představitelů města ale problém vyřeší jen městský obchvat. I bez něj ale bude potřeba na záchranu náměstí asi 30 milionů korun. Město má zároveň v plánu podzemní systém zpřístupnit.

Přes Volyni vede hlavní spojnice mezi Strakonicemi a hraničním přechodem Strážný. Náměstím tak projíždí i velké množství těžkých kamionů. Čím větší jsou navíc díry na silnici, tím rychleji se podle zástupců města zhoršuje i stav středověkých sklepů. Už loni se jedno z kritických míst na povrchu propadlo.

Podle starosty Volyně Václava Valhody (ČSSD) se objevují i další místa, kde se silnice začíná propadat. Situace označilo za kritickou také Ředitelství silnic a dálnic, které hlavní tah spravuje. Akutní opravy začnou za tři měsíce. „Silnice je ve velice špatném stavu, došlo tam i ke zvlnění vozovky,“ dodal Josef Pešl z ŘSD.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Představitelé města doufají, že po vyrovnání vozovky budou těžká nákladní auta jezdit plynuleji a historické náměstí se bude méně otřásat. Problém to ale podle nich jen odsune. „Jediným řešením je dostat kamionovou dopravu mimo centrum,“ domnívá se místostarosta Martin Červený.