Ve Dvoře Králové ustoupí secesní vila obchodnímu centru

Dvůr Králové nad Labem – Královéhradecký kraj je chudší o jednu památku – podle odborníků přitom rozhodně ne nevýznamnou. Existovat v těchto dnech přestala více než stoletá vila královédvorského továrníka Josefa Sochora. Budovu, na které se architektonicky podílel například i Josef Gočár, nechal zbořit soukromý vlastník. Bránila totiž podnikatelskému plánu.

V roce 2008 byla vila sice opuštěná a chátrala, ale podle památkářů ji bylo možné zachránit. V současné době je však zřejmé, že o Sochorově vile se ve Dvoře Králové bude mluvit už pouze v minulém čase. „Pro Královédvoráky je to každopádně velká ztráta kulturního dědictví města,“ uvedl Pavel Tschiedel z Urbanisticko-architektonické komise Dvora Králové nad Labem a náměstek Národního památkového ústavu, pracoviště Josefov, Jiří Balský doplnil: „Ta vila byla zajímavá tím, že se na ní autorsky podílelo několik významných jmen své doby. Přestavba proběhla podle Josefa Gočára za účasti výtvarníků Otto Gutfreunda nebo Františka Kysely.“

Královédvorská radnice se ještě v minulých dnech pokusila o záchranu památky, když požádala o její bezúplatný převod na město. To však netušila, že nemovitost už nepatří firmě Imobilia Sen, ale teplické společnosti CORE Stone. „Do budoucna, po změně územního plánu, plánujeme v místě Sochorovy vily navázat na obchodní centrum, které tam bude otevřeno prvního prosince letošního roku,“ prohlásila mluvčí společnosti Gabriela Hlavsová.

Památkáři usilovali o zapsání vily na seznam kulturních památek, to se však nepodařilo. V roce 2008 totiž z vily náhle zmizelo to nejcennější – dřevěné obložení interiéru z dvacátých let. Někteří památkáři tehdy mluvili o tom, že se tak mohlo stát právě proto, aby se demolice nekomplikovala. Vlastník budovy to odmítnul s tím, že obložení někdo ukradl.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)