Úder kulového blesku poničil dům na okraji Prahy

Dolní Břežany - Úder kulového blesku v úterý večer poničil rodinný dům v Dolních Břežanech u Prahy. Nikdo nebyl zraněn. Zásah blesku však způsobil výpadek elektřiny, která nešla v polovině obce. Blesk udělal na střeše domu přes metr velkou díru, zničil komín a veškerou elektroinstalici. Hořet naštěstí nezačalo. Škoda se pohybuje kolem 150 tisíc korun.

Sousedé nejdřív slyšeli ohlušující ránu, pak viděli, že se z protějšího domu kouří, zavolali proto hasiče. Ti ale s ohněm bojovat nemuseli, požár totiž kulový blesk nezpůsobil. Do domu pronikl komínem, přes hliníkovou vložku projel až dolů do kotle a stejně záhadně jako se objevil, taky zmizel. „Po celém domě jsou rozházené cihly a komín zmizel,“ uvedl majitel domu.

Kulový blesk může být velký jako tenisový či fotbalový míč, může být svítivě bílý, žlutý, červený nebo i modrofialový. Někdy spálí všechno, co mu přijde do cesty, jindy se jeví jako relativně studený. „Jsou dohady, jestli to má spíš elektrickou povahu nebo chemickou povahu, taková nejjednodušší představa je, že by to byla koule tvořená ionizovaným vzduchem,“ uvedl Ivan Štoll z jaderné fakulty ČVUT.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Patrně naposledy zaznamenali hasiči podobný jev minulý týden na Karlovarsku, kde kulový blesk způsobil požár rodinného domu v Sadově. Oheň tam částečně poškodil část dřevěné konstrukce střechy. Právě takový blesk zapálil také strom poblíž cesty u Nové Vsi na Sokolovsku. Kdy a kde se kulový blesk objeví, neumí vědci zatím předpovědět - vycházejí jen ze svědectví lidí, kteří jeho několikasekundové řádění někdy zažili. Jisté je pouze to, že má obrovskou energii srovnatelnou například s chemickou výbušninou.

Kulový blesk

je přírodní atmosférický jev. Jeho výskyt je obvykle vázán na bouřkové počasí. Projevuje se jako kulovitý útvar nejčastěji o průměru několika centimetrů až decimetrů, různých barev od žluté po modrou, pohybující se obvykle po dobu několika sekund až minut různými směry a zanikající výbuchem nebo i poklidně. Teoretické vysvětlení i experimentální simulace tohoto jevu v laboratoři jsou však dosud nejasné.

Kulový blesk
Zdroj: ČT24