Svinovskému dopravnímu terminálu už nestojí nic v cestě

Ostrava - Několikrát odložená stavba dopravního terminálu v Ostravě-Svinově může začít. Město už areál předalo stavebním firmám. Zahájení stavby má oproti původním plánům jeden a půl roku zpoždění. Nejprve se město nemohlo dohodnout s majiteli okolních pozemků, pak muselo čekat na výsledek odvolání účastníků výběrového řízení.

Vlakové nádraží Ostrava-Svinov je jedno z nejfrekventovanějších v zemi. Denně jím projde 25 tisíc lidí. Mluví se proto o něm jako o vstupní bráně do města. Cesta k zastávkám tramvají a autobusů je ale ve velmi špatném stavu. Lidé si na ni už léta stěžují. Město se chystá vybudovat pojízdná schodiště, po kterých se lidé dostanou nahoru na Svinovské mosty k zastávkám městské hromadné dopravy. Zároveň ale zrekonstruuje i samotné mosty včetně zastávek a silnice pod nimi. „V tomto roce se budeme připravovat na druhou etapu tak, že budeme opravovat komunikace, které jsou pod mosty, abychom měli na příští rok připravené objízdné trasy. MHD se to letos nedotkne,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Aleš Boháč.

Svinovské mosty budou stavbaři rekonstruovat celý příští rok. To způsobí problémy cestujícím i řidičům. Tramvaje budou jezdit jen po jedné koleji a auta budou mít obdobně k dispozici pouze polovinu vozovky. Stavba přijde Ostravu na téměř 400 milionů korun. Více než 90 procent z této částky chce ale uhradit z evropských peněz. Vše by mělo být hotovo do konce března 2013. Jak bude vypadat prostor mezi vlakovým nádražím a Svinovskými mosty, upřesní město za půl roku. Původně tam měl soukromý investor postavit nákupní centrum, kterým by cestující procházeli. Teď ale údajně kvůli krizi není jisté, zda se do této stavby vůbec pustí.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Svinovský dopravní terminál
Zdroj: ČT24