D1 je v poškozeném úseku částečně průjezdná

Praha - Na dálnici D1 se ve středu na 52. kilometru ve směru na Brno vytvořil vlivem teplého počasí nebezpečný schod, odstraněn by měl být do pondělí. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martiny Vápeníkové tam do té doby bude doprava z levého jízdního pruhu převedena do protisměru. ŘSD ve středu uzavřelo celý jízdní pás, večer ale opět zprůjezdnilo pravý pruh. Než silničáři stihli nebezpečné místo uzavřít, poškodilo se na něm asi deset aut. Nyní podle Vápeníkové auta jezdí pouze v pravém jízdním pruhu a levý zůstává uzavřen. Před místem se od rána tvoří dlouhé kolony.

„Připravujeme převedení dopravy v rychlém jízdním pásu do protisměrné části dálnice, aby byla zachována průjezdnost ve dvou jízdních pruzích,“ doplnila. Schod by měl být zbroušen, aby se poškozeným pruhem mohlo od příštího týdne opět jezdit. Odpoledne se před zúženým úsekem vytvořila až sedmikilometrová kolona.

Na vozovce se ve středu nadzvedl panel a vytvořil se schod asi deset centimetrů. Dálnice ve směru do Brna byla asi hodinu uzavřena, po 20:00 ji silničáři zprůjezdnili pravým jízdním pruhem.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Podobný problém se stal i loni v polovině července na dálnici D5 na Tachovsku, kde se vlivem horka vzedmula vozovka. Na devíti kilometrech dálnice mezi sjezdy Bor u Tachova a Benešovice byl po šest týdnů oprav sveden provoz do druhé poloviny dálnice. Vápeníková ale uvedla, že tento problém byl mnohem závažnější než současná situace na D1.

Kolona před dopravním omezením na D1
Zdroj: ČT24